jump to navigation

La nostra genètica celta: Cognoms i Genètica (II) 4 Juliol 04+01:00 2013

Posted by xarxes in xarxes.
Tags: , , , , ,
trackback

Seguint la línia marcada pel post anterior La nostra genètica celta: Mediterranis? (I), trobo un projecte interessantíssim de la UPF: Cognoms catalans. Estudi genètic dels cognoms catalans, valencians i balears. Lo projecte estudia la relació entre els cognoms i la genètica. És curiosa la relació, perquè els cognoms es transmeten únicament per línia paterna (i no materna). I el cromosoma Y el tenen només los hómens i es passa de pare a fill. A partir d’esta línia els investigadors poden dibuixar l’origen dels cognoms, i respondre algunes preguntes interessantíssimes:

  • Quin és l’origen geogràfic dels cognoms? Los cognoms valencians tenen origen català? Los cognoms que són noms de pila germànics (Armengol, Ricart, Gual, Albert, Robert) tenen un origen genètic diferenciada dels llatins (Fortuny, Adell, Reixac, Oriol, Miquel)? Els Danés eren danesos, els Alemany, alemanys, o els Guasch, gascons? És àrab l’origen dels Gasull, Moragues, Nàcher o Melis, o hebreu el dels Maymó, Estruch, Salom i Massot. Sobretot m’interessa si els Vidal (lo meu segon cognom) és d’origen jueu (dubtós).
  • Los cognoms més comuns que, per exemple, venen d’una professió (Ferrer) són genèticament més diversos que els més rars (Balasch)? Això significaria que els primers s’originen des de diverses línies, mentre que els segons tenen un ancestre únic i comú.

L’estudi, a més, compta amb una difusió dels resultats molt personalitzada, i un seguiment dia a dia interessant, per via de Facebook: Un atles genètic dels cognoms catalans

Projecte trobat gràcies a Anna Solé Llop.

Comentaris»

No comments yet — be the first.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.