jump to navigation

M’ajudeu a explicar millor què és l’estocàstica? 17 Setembre 17+01:00 2008

Posted by xarxes in xarxes.
trackback

Sóc sociòleg, i el meu coneixement d’estadística és a nivell d’usuari. Necessito saber com es fan les anàlisis per a poder-les interpretar. Però no em tinc que saber les fòrmules. Però amb cert contacte amb l’anàlisi longitudinal de xarxes socials, ja venia sentit feia molt temps la paraula estocàstica.

Buscant lo seu significat haig vist que la Wikipedia en català no tenia la paraula, aixina que haig mig traduït la versió anglesa. Segur que es pot explicar millor què és l’estocàstica, i marca més clarament la diferència entre probabilitat i estocàstica. Algú pot ajudar?

L’ estocàstica es caracteritza per l’aleatorietat. Prové del grec “Στόχος” que significa “propòsit, suposició”.

Un procés estocàstic no és determinista, donat que un estat no determina plenament el seu estat proper. Les situacions estocàstiques són sistemes complexos on els seus practicants, encara que siguen experts complets, no poden garantir el seu èxit. Per exemple, en medicina n’és un cas clàssics el del doctor que pot administrar el mateix tractament a múltiples pacients que pateixen els mateixos símptomes. Tanmateix, els pacients poden no reaccionar completament igual davant el mateix tractament. Això fa de la medicina un procès estocàstic. Altres exemples en són la guerra, la meteorologia o la retòrica, on no es poden pronosticar naturalment els èxits i fracassos.

En matemàtiques, específicament en la teoria de la probabilitat, els processos estocàstics durant dècades han estat una àrea d’investigació essencial. Sovint es relacionen amb l’estadística. Però això és una equivocació, donat que l’estocàstica s’utilitzen sovint també en sistemes físics. L’estocàstica, per tant, no estudia el mateix que l’estadística.

Una matriu estocàstica és una matriu que té nombres reals no negatius i on cada fila suma 1.

Comentaris»

1. Atka Kevlarsjal - 17 Setembre 17+01:00 2008

Només he trobat això al Termcat:

variable aleatòria
Matemàtiques > Estadística

ca variable aleatòria, f
ca variable estocàstica, f sin. compl.
ca variant, f sin. compl.
es variable aleatoria
es variable estocástica
es variante
en random variable
en stochastic variable
en variate

Definicions
ca: Variable que pren valors d’acord amb una distribució de probabilitat determinada.

Si el teu nivell d’estadística és d’usuari el meu diguéssim que és d’espectadora…

2. tarongeta - 17 Setembre 17+01:00 2008

A Telecos vam estudiar els processos estocàstics, si no recordo malament, eren processos que tenien una variable que era la sort (o incertesa). Potser si busques amb aquestes paraules- procés estocastic-, trobaràs més informació.

3. tarongeta - 17 Setembre 17+01:00 2008

Podria buscar per casa mons pares, on tinc tooots els meus apunts… però em fa mandra…;-)

4. Andreu - 18 Setembre 18+01:00 2008

Hola Natxo!

De moment no sé si et puc ajudar massa a explicar què és l’estocàstica, però de moment et puc proposar un parell d’idees sobre la traducció de la Viquipèdia.

La traducció està tot molt bé, però canviaria la segona frase. La meva proposta és alguna cosa semblant a això:
“Un procés estocàstic és aquell que té un comportament no determinista. És a dir, un estat no determina plenament el següent/proper estat.”

El canvi que proposo no és estilístic. Amb lo de l’estil no m’hi fico perquè això cadascú li agrada com li agrada. T’explico perquè et proposo aquest canvi. Pot semblar que amb la frase que proposo copiem l’estructura “anglesa” de la frase, però no ho faig per això, sinó perquè aquesta estructura em sembla que expressa millor el significat. En matemàtiques sovint es defineixen conceptes relacionats amb la vida real, però tampoc tant relacionats, no ens enganyem. És el cas dels processos estocàstics. Si tu dius “els processos estocàstics són no deterministes donat que bla bla bla…” sembla que tots tinguem molt clar què són els processos estocàstics, els observem, i en deduïm que són no deterministes perquè hem vist com es comporten. I de fet, això no és ben bé així. Més aviat l’ordre habitual és que tu no tens ni idea de què és un procés estocàstic, llavors vas a la viquipèdia i hi diu “un procés estocàstic és això”. Com que el més normal també és no saber que vol dir “no determinista”, per això et proposo de posar-hi un punt i seguit, i a continuació explicar què vol dir “no determinista”. La últim cosa que et diria d’aquesta frase és canviar (i altre cop sembla que copiï l’estructura anglesa, però de veritat que no) l’ordre de “estat proper” per “proper estat”. Això és perquè un procés estocàstic tècnicament es defineix com una successió d’estats. No és tant que un estat vagi evolucionant, sinó que per cada instant de temps tenim una “observació”, un “estat”.

La resta em sembla molt bé, encara que a la versió anglesa no entenc perquè es posa tant dràstic amb això de diferenciar estadística i estocàstica… Més que res que el motiu que dóna dels sistemes físics no entenc que hi té a veure… Però és que ja et dic que no sé massa de què va.

Això sí, tinc curiositat per buscar més i a veure si expliquem millor què és l’estocàstica.

Fins aviat!

5. Atka Kevlarsjal - 18 Setembre 18+01:00 2008

Jo sí que m’he ficat amb l’estil i he fet algun canvi, espero que no et sembli malament! Si no ja saps: a desfer :)

6. smartinez - 25 Setembre 25+01:00 2008

El que tinc entès és que es fa diferència entre llei estadística i llei no estadística, en física: llei probabilística i llei de la mecànica clàssica. Es planteja a l’entorn de canvis en la teoria física arrel de desenvolupaments de la física quàntica. Però no és gens clar que s’hagi de relacionar determinisme i indeterminisme en aquesta relació no-estadístic/estadístic, probabilitat/no probabilitat. Més aviat són plantejaments independents, i sembla ser que si acceptes un determinisme en el model clàssic (que no acceptava lleis probabilístiques) també l’has d’acceptar en l’altre cas. El mateix succeeix amb l’indeterminisme. Aquests són supòsits previs.
A vegades he pensat que la confusió es deu a que confonem el que podem preveure, calcular o saber (determinar) amb la idea de determinació en un sentit fort. Un món determinista és un món en el que, com deia en manera senzilla el poeta (més o menys, així ho explicava Eddington als anys 30s): “Con la primera arcilla de la tierra han plasmado el último hombre, y han sembrado el grano de la última cosecha: y la primera mañana de la creación ha escrito lo que leerá la última aurora del dia de la expiación.” Un univers tancat en el que no hi ha lloc per la novetat, crec que aquest és el concepte.
No sé dir-te diferència entre estocàstica i estadística, però sí que aquí entra en joc quina idea tenim de les lleis en la ciència, i la noció de causalitat. Si es parla de determinisme i indeterminisme en els termes que recull la definició que anotes, sembla que s’acceptaria que les lleis de les ciències llegeixen directament el món. També s’acceptaria el tancament causal del món, i alhora la mateixa idea de determinisme clàssic.
Bé, són coses a les que hi dono voltes. No sé si et pot servir, espero que com a mínim valgui com a suggeriment interessant.


Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.