jump to navigation

La normalització del català al Matarranya 17 Juny 17+01:00 2010

Posted by xarxes in Franja, Matarranya, Pena-roja, sociolingüística.
trackback

Viure en català en normalitat al Matarranya no és difícil. És la llengua habitual, la llengua del carrer.  Lo que ha estat més difícil,  per les consecutives polítiques de castellanització, és viure en català als àmbits formals, cults o mediàtics. Tan fa si era república, comité anarquista, feixisme o restitució monàrquica, que les coses formals i escrites al segle XX han estat en castellà. La llengua escrita, la dels llibrets de Festes o la dels bingos, si no és per folklore, s’ha fet en castellà. Evidentment, en temps dels Calatravos, al segle XVI , la llengua escrita oficial continuava sent lo català. Però el punt actual la política és tan castellanitzadora que fins i tot polítics comarcals se dirigixen oralment a la població de la comarca en castellà.Tan President de la Comarca del PAR (minut 55:15) com l’Alcaldessa de Fondespatla del PAR (minut 52:45) utilitzen lo castellà per a parlar a la població del Matarranya.

Per això, quan l’activitat privada d’una emissora de ràdio o d’un llibreter que inclouen lo català com una llengua normal, no podem parlar de “la normalitat del català”, sinó que ham d’accentuar l’aspecte actiu de la normalitat: la normalització del català. I d’això ha parlat TV3 al seu informatiu (minut 7:50): de dos experiències reeixides al Matarranya d’empreses privades de la comunicació i la premsa que tenen lo català com a ferramenta de treballa habitual. Una és la Llibreria Serret, de sobres coneguda fins i tot pel seu Premi Nacional de Cultura. L’altra és una novetat comarcal: Ràdio Matarranya (directe). Que funciona en català. Locuta en català, és la llengua dels seus col·laboradors, emet la publicitat en català (fins i tot adequada a les variacions lingüístiques locals del Mesquí), i el més important, manté el català en les entrevistes que l’entrevistat entén la llengua. Una política lingüística més que ideal per a un territori com lo Matarranya. Ànims, i avant. La propera fita serà normalitzar AragónTV. No pretenem la gran fita que des d’Aragó faiguen programació en català. Només que normalitzaren a les seues pantalles la realitat de la política lingüística de les nostres comarques. Seria necessari. Però això ja sí que és faena per a un altre apunt… o faena per a més…

Comentaris»

1. isaac - 22 Març 22+01:00 2015

Sempre havia sentit a dir que a la franja tothom parla català. He comprovat que és cert, però la gent l’amaga. Ni una carta en cap restaurant del Matarranya he vist en català. Cap negoci amb indicacions ni cartells en català. Cap lloc de turisme publicitat en català ni cap cartell de carretera ni nom de poble. Abans de demanar res a la programació no creus que hi ha altra feina a fer abans??

2. xarxes - 23 Març 23+01:00 2015

Isaac, l’apunt és de 2010 (recent aprovada la Llei de llengües de 2009, i Govern PSOE-PAR). L’últim paràgraf fa una nota sobre un mitjà públic pagat en impostos cotitzats a Aragó.
El punt de vista des del que t’ho mires és exogen. Potser és interessant el que dius, però el que proposes té efecte sobre el turisme, que no afecta el punt clau: la població autòctona. I la població d’Aragó que és sensible de donar veracitat a això https://www.youtube.com/watch?v=93HeMrRN_4w A més, és una qüestió de polítiques privades.
Ara estem en una etapa encara més diferent, a on una part d’Aragó va votar a favor del que hi ha darrere de l’anunci publicitari, i anem patint la segona Llei de llengües, de 2013. LAPAO i bla bla bla… L’estat de normalitat del català escrit en el sector del turisme és molt secundària.
PS: Moltes gràcies pel teu comentari

3. Descobrim el Matarranya | Pols d'estels - 27 Agost 27+01:00 2017

[…] del català s’assembla molt al parlar de la comarca dels Ports encara que amb trets propis. Viure en català en normalitat al Matarranya no és difícil. És la llengua habitual, la llengua del carrer. No hem tingut cap problema en cap comerç, hotel, […]


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: