jump to navigation

N. Sorolla: La paella (i els drets d’autor) (I) (Viles i gents) 7 febrer 07+01:00 2022

Posted by xarxes in xarxes.
trackback

Source: La paella (i els drets d’autor) (I)

Mai en ma vida haig fet una paella d’arròs. Si que haig acompanyat moltíssimes vegades, en una cerveseta a la mà, a gent que la fa

La paella (i els drets d'autor) (I)

Natxo Sorolla06 02 2022

Mai en ma vida haig fet una paella d’arròs. Si que haig acompanyat moltíssimes vegades, en una cerveseta a la mà, a gent que la fa. Però mai, mai, mai haig fet un arròs. Estic segur que si em proposara aprendre’n, me n’eixiria en fer un arròs comestible. Preguntaria a casa, a amics, miraria vídeos a Youtube, i me n’eixiria. De fet, sóc més d’arròs negre, aixina que la faria al meu gust. I segur que entre tots los consells, tindria que triar: que si mai posos peix o costella de gorrino, que si el socarrat done gust, que si és sacrilegi posar ceba… Això només per a la tècnica de fer bons arrossos.

Però és que la «recepta» de com elaborar una cosa també el tenim per a encendre el foc, o per a fer la carn a la brasa, o per a couré bé els calçots. Un «codi» que es passe de generació a generació, d’amic a amic. I alguns s’arrisquen i el modifiquen. A un altres los agrade la innovació i l’adopten. I sempre, tot de bades.

La gran pregunta és per què fem tot això sense «res a canvi»? Principalment, perquè si mos reconeixen que fem bones paelles, mos aconvidaran a fer-ne moltes, i mos escoltaran atents en una cerveseta mentre expliquem la nostra tècnica. De fet, mai ningú podrà patentar lo «codi de fer paella», així, en global. Si aprenem a fer bones paelles, només mos caldrà reconèixer que «ma mare em va ensenyar que…». Perquè aquí està part de la lògica humana: lo coneixement lliure, basat en lo reconeixement, la popularitat… Des de fer paelles, penjar fotos a Instagram, o fer programes informàtics. Tot passe, en part, pel reconeixement que mos fan los altres.

Però a l’era industrial va aparèixer el «dret d’autor» o copyright. Per esta via es promou una altra lògica: qui invente una cosa nova veu reconegut lo dret a explotar-la econòmicament. En això mos assegurem que la gent invertirà temps en inventar, perquè podrà cobrar posteriorment los drets d’autor. Fins després que es mòrigue, que passarà a ser de domini públic, i aixina redundarà en favor de la humanitat. Però de moment això ja està cuit, i ho deixem reposar 10 minuts. D’aquí unes setmanes parlarem de com lo saber fer un bon arròs se cou en los drets d’autor dels codis informàtics. Bon profit!

Natxo Sorolla. Viles i gents

Comentaris»

1. Linux, los drets d’autor (i la paella) (II) | Viles i Gents - 21 Març 21+01:00 2022

[…] Publicat al Viles i Gents de La Comarca 18/3/2022. És la segona part de “La paella (i els drets d’autor) (I)“. […]

2. Linux, los drets d’autor (i la paella) (II) (Viles i gents) | Xarxes socials i llengües - 21 Març 21+01:00 2022

[…] Publicat al Viles i Gents de La Comarca 18/3/2022. És la segona part de “La paella (i els drets d’autor) (I)“. […]

3. La paella pel mànec: los estàndards (III) | Viles i Gents - 28 Abril 28+01:00 2022

[…] La paella (i els drets d’autor) (I) […]

4. La paella pel mànec: los estàndards (III) (Viles i gents) | Xarxes socials i llengües - 29 Abril 29+01:00 2022

[…] La paella (i els drets d’autor) (I) […]

5. Quant més sucre, més dolços los caragols (i IV) | Viles i Gents - 9 Juny 09+01:00 2022

[…] La paella (i els drets d’autor) (I) […]

6. Quant més sucre, més dolços los caragols (i IV) | Xarxes socials i llengües - 10 Juny 10+01:00 2022

[…] La paella (i els drets d’autor) (I) […]

7. Quant més sucre, més dolços los caragols (i IV) (Viles i gents, Natxo Sorolla) - La Franja - 13 Juny 13+01:00 2022

[…] més dolços los caragols. I llarga vida al codi lliure, i als bons arrossos! Sèrie completa: La paella (i els drets d’autor) (I) Linux, los drets d’autor (i la paella) (II) La paella pel mànec: los estàndards (III) Quant […]


Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.