jump to navigation

Personatges de l’any a la Franja (2014): Biel i Mas 13 gener 13UTC 2014

Posted by xarxes in xarxes.
Tags: , , , , , , , , , , ,
trackback

Fa pocs dies David Marin em demanava pels personatges de l’any que encetem (2014). A la revista Presència  del 12/1/2014 en van publicar una síntesi.

Hi vaig donar algunes voltes. Però des d’una perspectiva frangenca crec que hi haurà dos personatges que seran clau durant l’any 2014 a la Franja: José Ángel Biel i Artur Mas. Sobretot ho seran pels processos en què estan implicats. El primer, per les conseqüències del seu abandó de la política de la primera fila, perquè ha declarat que deixa la presidència del PAR i la posició de candidat. El segon, pel lideratge del procés d’independència de Catalunya, que tindrà unes conseqüències més que clares a tota la frontera que coneixem com Franja. Llegiu-ne la versió extensa:

Des del punt de vista de la Franja hi haurà dos personatges rellevants: Un serà Artur Mas, que a Catalunya lidera un procés que pot acabar conformant un nou Estat.

A més de la rellevància més que clara per a Catalunya, també ho serà en territoris com la Franja, que són territoris de frontera de dalt a baix. Siga quin siga el final, només l’activació del procés accentua els perfils anticatalanistes fora de Catalunya. I si finalment aconsegueix l’objectiu, algunes qüestions clau a la Franja deixaran de ser conseqüència de convenis interautonòmics, com els serveis mèdics a Lleida, les referències universitàries o el senyal de TV3, per a passar a ser relacions entre Estats, en un clima d’important conflicte polític. Amb tot, Aragó també té interès en no intensificar el conflicte més enllà d’uns límits concrets, perquè les costes catalanes són la seua referència turística, i per tant, també té preocupació per convenis mèdics o senyal de televisió autonòmica per a esta població.

Un altre personatge rellevant per a la Franja serà José Ángel Biel, perquè al llarg de l’any 2014 s’ha de decidir la seua successió com a candidat a les Corts i president del PAR (Partido Aragonés).

Ha mantingut càrrecs des de l’any 1977, que va aconseguir l’acta de Diputat a les Corts espanyoles per UCD,i ha participat en tots els governs de coalició d’Aragó amb PP i PSOE des de l’any 1987. La posició clau dels regionalistes conservadors en la política aragonesa va fer possible el reconeixement del català i l’aragonès a la Llei de Patrimoni Cultural (1999), per tal de distanciar-se de la coalició que mantenia amb el PP, així com un llarg recorregut per a distanciar-se del PSOE, que va cloure amb l’aprovació del LAPAO en la Llei de llengües de 2013. La seua successió pot portar una important crisi amb els sectors crítics del partit o una continuació de l’actual posició pactista amb el PP que difumine la identitat del partit.

Anuncis

Comentaris»

1. Participació de Natxo Sorolla a la revista “Presència” | CUSC-UB - 20 gener 20UTC 2014

[…] Podeu llegir l’opinió del sociòleg al blog Xarxes socials i llengües […]


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: