jump to navigation

Utilitat de R (igraph…) i vídeos pràctics sobre anàlisi de xarxes socials amb R 6 Mai 06+01:00 2013

Posted by xarxes in xarxes.
trackback

R, també conegut com R-Project, és un llenguatge lliure per a l’anàlisi estadística. Indefectiblement això es tradueix amb alguns problemes habituals que es troba qualsevol programari lliure en les fases inicials de desenvolupament. Com per exemple la corba d’aprenentatge tan empinada que cal recórrer quan s’entra en el món: cal començar a escriure codi. Si esteu interessats en anàlisi estadística tradicional, i com la majoria de sociòlegs estem familiaritzats amb SPSS, Sánchez Griñó i López Roldan al Congrés Català de Sociologia a Perpinyà ens van donar la clau: utilitzeu RCommander. Bàsicament és una plataforma gràfica que et fa sentir com si treballares amb SPSS, però darrere hi ha R.

Però R té avantatges que acaben afavorint-lo, com per exemple les enormes capacitats que acaba donant pel fet que qualsevol investigador pot desenvolupar continguts i compartir-los amb la resta de comunitat científica. Per dir-ho en llenguatge UCINET, no cal esperar que el trident Freeman, Everet i Borgatti desenvolupo la forma d’anàlisi que ens interessa. Podem aprofitar desenvolupaments fets per milers d’investigadors, o desenvolupar nosaltres mateixos el que necessitem i després compartir-ho. Ja hem parlat de R aquí, aquí, aquí o aquí.

Per posar el meu exemple, en l’ anàlisi de xarxes socials aplicat a la sociolingüística, necessitava extreure un cens de les tríades (transitives) que es produeixen en una xarxa amb llaços valorats. El format que necessitava era com este: hi ha una tríada A->B, B->C, A->B, i A es relaciona amb B en català, B es relaciona amb C en castellà, i A es relaciona amb C en castellà. I així successivament fins tenir un cens de totes  les tríades i la llengua usada. Vaig donar voltes i voltes per Ucinet o Pajeck i no vaig trobar la forma d’extreure el cens de tríades. Però igraph em va donar la possibilitat d’extreure un cens de díades: A es relaciona amb B en català, etc. Amb este cens vaig poder construir un cens de tríades artesanalment, que amb suficients coneixements es podrà exportar a R i compartir-lo amb altres investigadors que tinguen la mateixes necessitats.

Doncs bé, R és el llenguatge estadístic bàsic, i les llibreries són els complements que anem instal·lant segons l’anàlisi que volem fer. Per a l’anàlisi de xarxes hi ha desenvolupades diverses llibreries, com per exemple igraph, sna, statnet (models ERGM) i RSiena (anàlisi longitudinal de xarxes). La Comunidad R-Hispano a Madrid va desenvolupar l’altre dia una sessió pràctica sobre l’anàlisi de xarxes amb R mitjançant igraph i exportacions a Gephi. I han penjat vídeos i materials. Feu-hi una ullada!

Jueves 4 de Abril de 2013

 • Lugar: Facultad de Ciencias – UNED. C/ Senda del Rey, 9.
 • Cómo llegar
 • Hora: 6:00pm – 8:00pm
 • Programa:
  • Taller – Análisis de Redes Sociales con R (Cartel)
   • Análisis guiado de un subconjunto de correos de Enron (1 hora y 45 minutos) – Video
   • Aclaración de dudas, repetición de alguno de los pasos del análisis (15 minutos) – (Video última parte del taller – Preguntas)
   • Introducción teórica y ejemplo de uso de Gephi sobre una de las redes generadas en el taller (Presentación)
 • Referencias: R-igraphWikipedia
 • Material Necesario:
  • Datos y Código R:
  • Ademas del conjunto de datos anterior, para seguir el taller será necesario:
   • Traer un ordenador portátil.
   • Disponer de una versión reciente de R (preferiblemente 2.15.3)
   • Que la versión de R tenga ya instaladas las librerías “igraph” y “twitteR” (y sus respectivas dependencias).
   • Opcional pero muy muy recomendable tener instalado gephi, software abierto para la visualización de redes
   • Es recomendable igualmente poder disponer de una llave-USB por si hiciera falta copiar y repartir algún conjunto de datos adicional.

Comentaris»

No comments yet — be the first.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: