jump to navigation

Transparència pública i lliure mercat 17 Desembre 17UTC 2012

Posted by xarxes in xarxes.
trackback

Viles i gents publicat a La Comarca de 14 de desembre de 2012

Transparència pública i lliure mercat

Natxo Sorolla

Hi ha gent que trobe una faena perquè simplement és bona, i n’hi ha altra que és col·locada perquè complix un perfil de confiança. Esta segona via de col·locació molts la identifiquen en l’enxufe de familiars i amics. Ja la coneixeu…

En realitat, crec que els puestos de confiança són necessaris, perquè fa falta posar persones de confiança dins los grans organigrames per a assegurar que el projecte funcionarà en los paràmetres que s’ha dissenyat. No és tant important lo perfil tècnic d’eixe treballador com la confiança que mos done la persona per imposar la línia del que s’ha dissenyat. I si l’empresari ho fa mal, l’empresa morirà al joc del lliure mercat, i avant.

Però les empreses privades no són com les empreses públiques. Perquè és difícil avaluar quin és lo millor perfil per a ocupar un puesto de treball públic. Perquè els ajuntaments, comarques, províncies, autonomies o estats no “cauen”. Si els responsables ho gestionen mal, simplement pugen los impostos i ja tenen resolt lo forat. Només és en les crisis que les administracions no poden tapar els forats i s’evidencie que alguns funcionaris i polítics han de saltar per la seua mala gestió.

La forma de fer una administració mes eficient passe per la transparència. Los ciutadans han de fiscalitzar la funció pública, per a que no es faiguen excessos. Internet ajude a difondre, per exemple, que els diputats espanyols són capaços de “perdre” 50 iPads en només un any, i aixina els ciutadans saben a qui han votat. A nivell local, la transparència passe per fer plenament públics los processos de selecció de personal, fer accessible la informació dels sous i rendes dels polítics, saber quins puestos són de confiança, i per què ho són…

Clar, que tot no és tan simple. I les interferències entre política i grans empreses són terribles. Aznar és assessor extern per un jornal mastodòntic  de l’empresa que ell mateix va privatitzar, Endesa. I el mateix per a Felipe González en Gas Natural. Això diu molt de com està de podrit lo sistema, suposadament lliure. Per això cal exigir transparència i fiscalitzar el poder.

Anuncis

Comentaris»

1. administrador - 7 gener 07UTC 2013

100% de acuerdo; bueno, como diría Lobato, 120%; ya sabes la preocupación que tengo por la situación del Ayuntamiento de La Fresneda, que se niega a hacer comisiones informativas, compartir los procesos de contratación e informar sobre los pactos de gobierno; se niega a aprobar el reglamento de participación ciudadana… y todo esto mientras se recibe una subvención de 270.000 Euros para terminar el polígono, se presenta un proyecto de remodelación de la piscina de 225.000 Euros y se cambian las adjudicaciones de las calles en contra de los intereses del pueblo (con el dinero que se había contratado cinco, finalmente se han hecho tres).
El 15 ha supuesto un cambio contextual en la forma de entender la acción política, centrándose más en las formas (transparencia y participación) que en la ideología (generalmente echados los dos grandes partidos mayoritarios).
En fin, que deberemos seguir exigiendo transparencia y participación para que cambien las cosas.
Un saludo,

2. administrador - 7 gener 07UTC 2013

15 quiere decir 15M


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: