jump to navigation

Es georeferencia l’Estat espanyol més en català que en castellà? 6 Novembre 06UTC 2012

Posted by xarxes in xarxes.
Tags: , , , , ,
trackback

La recerca Dominant Wikipedia language by country afirma que a la Wikipedia els articles georeferenciats dintre l’Estat espanyol són majoritàriament en català. I no és només això, si no que a més es diu que la diferència és molt important: hi ha 35.000 articles de la Viquipèdia (català) georeferenciats dins les fronteres estatals, mentre que a la Wikipedia (castellà) n’hi ha 19.000.

In Spain, we also have one case of a ‘minority language’ (Catalan) with significantly more content (about thirty-five thousand articles) than the ‘majority language’ (Castilian/Spanish with about nineteen thousand articles) of the country. Nowhere else in the world do we see such high-visibility for a relatively small language.

Evidentment la diferència no diria res més que en la Wikipedia en català els articles sobre coses amb posició geogràfica a l’Estat espanyol van més acompanyats per la georeferència  que en l’edició en castellà. Un distintiu de qualitat de l’edició catalana respecte la castellana, perquè com sabem la Wikipedia en castellà té més articles, com ja es pot suposar.

Amb tot, els resultats publicats al bloc de l’autor són poc creïbles. Perquè a pesar de la bona posició de la llengua catalana a la Wikipedia, és poc probable que supere la llengua castellana a l’Estat espanyol. Si no és per una qüestió de política interna de cada edició respecte la geolocalització dels articles. Com sabem, el català té una posició a la Wikipedia raonablement propera a la d’altres llengües amb una comunitat lingüística digital similar, com el suec. Així ho vam mostrar en la recerca «Estudi sobre la dimensió de les llengües a la Wikipedia i la relació amb elements socials» (Pellejero; Sorolla; Nogué, 2011). Però el català té una comunitat lingüística digital menor a la del castellà, també si considerem només els ciutadans de l’Estat.

El tema no només ha cridat l’atenció en un llarg llistat de comentaris. L’autor de l’article ha contestat en dos ocasions. En un primer moment pareixia rectificar, dient que hi havia una errada a l’Estat espanyol.

  Mark Graham said… Good point. The original map was incorrectly labelled in Spain. This has now been fixed. Thanks! October 29, 2012 2:35 PM

Amb tot, el mapa continua etiquetant l’estat espanyol amb el codi “CA”. Posteriorment, quan alguns interpreten que la “CA” del mapa voldria dir “Castellà”, l’autor fa una resposta que no aclareix si en realitat a l’Estat espanyol hi ha una majoria d’articles en castellà.

Mark Graham said…”CA” on the map refers to Catalan. “ES” refers to Castilian/Spanish. November 1, 2012 9:55 AM

En tot cas, crec que és més raonable pensar que no hi ha més articles georeferenciats a l’Estat espanyol a la Viquipèdia.

PS: Noteu que a al mapa hi ha altres qüestions que també criden l’atenció, com els articles sobre Bolívia, majoritàriament en alemany, o els de Costa Rica, en italià.

Anuncis

Comentaris»

1. cursdesperanto - 17 Novembre 17UTC 2012

Molt interessant el vostre estudi, llàstima que a les darreres gràfiques només presenteu resultats de les llengües naturals. No tindreu per casualitat les dades sobre esperanto i volapük? Merci

2. xarxes - 19 Novembre 19UTC 2012

Et refereixes a l’estudi d’aquest post o al publicat a Digithum?

cursdesperanto - 19 Novembre 19UTC 2012

Al publicat a Digithum

3. xarxes - 19 Novembre 19UTC 2012

Tenim dades de les dues llengües, però els índex socials són complicats de comaparar amb les llengües naturals. No sabem els parlants inicials, el nivell d’estudis dels seus parlants, etc. Esteu interessats en alguna dada concreta?

cursdesperanto - 19 Novembre 19UTC 2012

Sí, ja t’escric un correu i t’ho explico.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: