jump to navigation

Natxo Sorolla: “La nostra llengua és un patrimoni que s’ha de defensar” 17 Agost 17UTC 2012

Posted by xarxes in Franja, Matarranya, sociolingüística.
trackback

Entrevista a Ràdio Matarranya

 

 

El projecte de la nova Llei de Llengües d’Aragó que es carrega la denominació de la parla de les comarques de la Franja com ‘català’ ha estat aprovada pel Consell de Govern de la DGA. El text, molt criticat per Esquerra Unida i Chunta i que ha trobat una forta oposició política i social en les comarques orientals d’Aragó (com el Matarranya) suprimeix la normalització de l’ús del català i distingeix una zona amb modalitats lingüístiques pròpies en aquesta regió. Llum verda a una Llei de Llengües sense nom que xoca amb els criteris lingüístics i científics que reconeixen la parla del Matarranya com ‘català’.

Natxo Sorolla, sociòleg del Matarranya especialitzat en sociolingüística, va explicar que “l’anunci s’ha produït durant l’estiu”, i per tant està seguint els tràmits previstos. Sorolla va concretar que “a Saragossa ho tenen bastant clar”. Però aquí, “des d’ajuntaments i també comarques, al PP però sobretot al PAR, ha hagut molta divisió”. De fet, Sorolla va apuntar que “ha hagut declaracions de rebuig a nivell local i comarcal i en defensa de reconèixer el català i l’aragonès”. Gent que s’ha manifestat des de la Llitera, el Matarranya, Baix Cinca, i municipis com Areny de Noguera (Ribagorça), Mequinensa o el mateix Calaceit.

Per al sociòleg del Matarranya, allò realment perillós “és que s’està desviant la discussió sobre la llengua i el paper que han de fer les llengües en la societat. El problema en sí no és la denominació o no hauria de ser-ho, sinó quin paper ha de tindre aquesta llengua”. Cal decidir “si volem que sigui una llengua de futur, que s’aprengui a llegir i escriure a l’escola i si volem que tota la gent que tenim als nostres pobles pugui expressar-se amb les dos llengües”. Sorolla va recordar que “tenim un problema afegit amb la llengua a l’escola”, i no és altre que “ho fan com una activitat extraescolar”.

Precisament, la Comarca del Matarranya va aprovar una moció en defensa de la vigent Llei de Llengües d’Aragó, i en la seua intervenció, el president del Consell, Francisco Esteve, va recordar que l’Estatut d’Autonomia d’Aragó diu que “la nostra llengua ha de ser igual que la castellana”. Per la seua banda, Natxo Sorolla va destacar que “la nostra llengua és un patrimoni que s’ha de defensar, que hem de continuar utilitzant. És un patrimoni viu”. A més, va afegir que tot i que al Matarranya no es veuen símptomes evidents de substitució lingüística, això sí que s’està produint en les comarques centrals de la Franja.

Anuncis

Comentaris»

No comments yet — be the first.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: