jump to navigation

Radialitat espanyola, xarxes i R-Project 3 Mai 03UTC 2012

Posted by xarxes in xarxes.
Tags: , , , , , ,
trackback

Continuo introduint-me en el programari d’anàlisi (estadístic) R. Té l’avantatge davant SPSS que es un programari lliure, que millora contínuament per la comunitat. Per tant, incorpora les necessitats que la comunitat científica es troba. Això el fa molt útil, per exemple, per a desenvolupar anàlisi estadística en anàlisi de xarxes, i anàlisi dels atributs dels nodes (ERGM). És a dir, en el meu cas, permet saber si els catalanoparlants familiars parlen català amb altres catalanoparlants familiars més del que caldria esperar de manera aleatòria.

Cercant informació sobre cursos de R, m’han aparegut dos articles sobre l’aplicació de R a l’anàlisi de la radialitat de la xarxa de carreteres de l’Estat espanyol: España, ¿radial? (I) i (II).

La xarxa de carreteres és força representativa del mapa de capitals de província. Es visualitza només les carreteres que representen el camí més curt entre dues capitals, però s’analitzen totes les possibles rutes. Es pot veure que els nodes millors connectats són d’una banda el centre de l’Estat, i de l’altra l’arc mediterrani juntament amb Lleida i Saragossa.

 

Què passa si es fa desaparèixer Madrid de la xarxa? Els autors corregeixen les dades anul·lant-lo i el mapa canvia per complet.

Finalment, fan el mateix anàlisi però homogeneïtzant el valor de les capitals com si tingueren igual població. Aquí les dades mostren com l’arc mediterrani perd força, a favor del centre de la xarxa.

Un joc d’anàlisi de dades que no pot anar més enllà, perquè li cal molta més anàlisi i rerefons teòric per donar conclusions. Però que té el seu interès metodològic.

Anuncis

Comentaris»

1. Carlos Gil Bellosta (@gilbellosta) - 3 Mai 03UTC 2012

Gracias por divulgar mi análisis. Quiero dejar constar, como hice en las entradas originales, que mis hipótesis de partida son muy pobres: ignoran el efecto de los puertos, las conexiones con Francia y Portugal, las montañas, etc. y que utilizan las capitales de provincia como “resumen” de la población de estas.

Digamos que es un juguete con el que me entretuve. Después de leer el libro “España, capital París”, me pregunté: cierto que ni Francia, ni Alemania, ni Italia tienen una red _tan_ radial como la española, pero ¿puede la forma geométrica de la península Ibérica justificar una estructura radial al margen de condicionamientos políticos y administrativos?

2. Marc - 21 Mai 21UTC 2012

En tot cas, il·lustra les potencialitats d’R i com treballant amb dades bàsiques podem treure alguns resultats. La cosa promet!

3. Utilitat de R (igraph…) i vídeos pràctics sobre anàlisi de xarxes socials amb R | Xarxes socials i llengües - 6 Mai 06UTC 2013

[…] nosaltres mateixos el que necessitem i després compartir-ho. Ja hem parlat de R aquí, aquí, aquí o […]


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: