jump to navigation

Refent les àrees, àmbits i corporacions de Barcelona a la Viquipèdia 9 Març 09UTC 2012

Posted by xarxes in internet.
trackback

Necessitava una informació concreta sobre l’antiga Corporació Metropolitana de Barcelona i haig vist que la cosa estava força embolicada, fins i tot amb redireccionaments circulars. Així que haig estat reordenant una mica els quatre conceptes que considero claus:

 

PS: Ajudeu a millorar els articles, i per tant, la Viquipèdia!

Anuncis

Comentaris»

1. Cristina - 9 Març 09UTC 2012

En primer lloc… per fi! Al.leluia! :)
I en segon (perdoneu la meva ignorància),… Regió Metropolitana de Barcelona (RMB) és, aleshores, sinònim d’Àrea Metropolitana?

2. xarxes - 10 Març 10UTC 2012

Hi ha tres conceptes clau territorialment:

Àrea Metropolitana de Barcelona (territori): municipis del voltant de Barcelona, bàsicament fins Montgat pel nord.

Àmbit Metropolità de Barcelona(territori): comarques del voltant de Barcelona, seria la futura Vegueria. Agarra tot el Maresme. Coincideix amb el que s’ha anomenat Regió Metropolitana de Barcelona. Però a nivell oficial, estadístic, i de rellevància, s’utilitza Àmbit Metropolità de Barcelona, que lliga amb la resta d’Àmbits Territorials de Catalunya.
Fins aquí és el que he pogut aclarir :)

3. Pespelt - 27 Agost 27UTC 2012

Provo d’aclarir encara una mica més, perquè no tot el que hi ha al Wiki va a missa.

L’AMB (àrea metropolitana de Barcelona) és una administració territorial. Copça bàsicament el continu urbà de la conurbació barcelonina i una mica més enllà (criteris d’organització del transport, entre d’altres).

No obstant, a nivell de vocabulari tècnic és un mal nom, perquè habitualment (especialment als EUA) s’entén com àrea metropolitana (metropolitan area) un territori integrat funcionalment (mercat de treball). Cosa que al cas de Barcelona, hauria d’incloure força més municipis que els de l’AMB, alguns tan grans com Sabadell i Terrassa (car llurs primeres destinacions intermunicipals dels desplaçaments quotidians per raons de feina, són la ciutat de Barcelona).

La RMB (regió metropolitana de Barcelona) és un territori estadístic i de referència administrativa (per bé que sense govern propi) que comprèn el Barcelonès i 6 comarques més. Tradicionalment ha tingut un elevat grau d’integració econòmica, tot i que conté múltiples mercats de treball (no s’hi donen desplaçaments habitatge – lloc de treball de bat a bat de manera generalitzada; només a la zona central).

Com a àmbit geogràfic del planejament territorial, la RMB constituia fins fa poc una de les 7 vegueries i unitats de planejament vigents a Catalunya. Fins que al 2010 es creà la vegueria del Penedès (d’arrels històriques en la vegueria de Vilafranca, la qual comprèn parts de 4 comarques), raó per la qual aquesta unitat territorial entorn de la ciutat de Barcelona, pren actualment el nom d’Àmbit Metropolità (constituït ara no per 7, sinó per 5 comarques).
Cal anar amb cura perquè el Wikipèdia no incorpora aquest canvi aprovat pel Parlament de Catalunya el 2010.

Per a més info sobre aquesta nova vegueria:
LLEI 23/2010, del 22 de juliol, de modificació de la Llei 1/1995 i de la Llei 23/1983 per a fixar l’àmbit de planificació territorial del Penedès.

http://www20.gencat.cat/portal/site/portaldogc/template.PAGE/menuitem.c973d2fc58aa0083e4492d92b0c0e1a0/?javax.portlet.tpst=0cabbdc23d3d48ca42a538bab0c0e1a0&javax.portlet.prp_0cabbdc23d3d48ca42a538bab0c0e1a0=action%3Dfitxa%26documentId%3D551879

4. xarxes - 27 Agost 27UTC 2012

Moltes gràcies per la informació!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: