jump to navigation

Les circunscripcions electorals afavoreixen el PP i el PSOE, no CiU o Amaiur 24 Novembre 24UTC 2011

Posted by xarxes in sociologia.
trackback

Hi ha una falsa idea que circula cada vegada que hi ha eleccions al Congrés espanyol. La falsa idea remarca que amb 1,6 milions de vots, IU té 11 diputats, i amb 1 milió de vots, CiU en té  16. I que els partits perifèrics, lo perill etern de l’Espanya unitària, s’emporten més part del pastís de la que els toca.

I estes eleccions s’hi sumen tots els simpatitzants de UPyD, Equo, i qualsevol partit menut que es veu perjudicat pel sistema electoral de les circumscripcions. El més notable és que els roíns de la pel·lícula són CiU, i sobretot, Amaiur. El que no saben és que el gran beneficiat de la circumscripció provincial no són los partits menuts i perifèrics de l’estat, si no els dos grans: PP i PSOE. Mireu el resultat partit per partit. La forma més visual és la que ens dona La Información.

CiU només perdria un diputat, que guanyaria ERC. O Amaiur en perdria 2. Però qui seria el gran perdedor seria el PP, amb 26 diputats menys i pèrdua de la majoria absoluta, o el PSOE, amb 7 menys. Tindríem un parlament molt més segmentat del que tenim ara. PP i PSOE tindrien una majories més fràgils, i haurien de negociar les seues propostes en altres partits. Per exemple, el PP hauria d’aglutinar 16 diputats més fins la majoria absoluta, que hauria de negociar amb UPyD (17), per exemple. Però en legislatures més renyides, hi hauria encara més dificultats per sumar majories, i la cosa es faria més interessant. I a pesar del que pensen molts unitaristes, en eixe sistema haurien de “claudicar encara més amb les concessions als nacionalistes”. Clar, que una vegada canviada la llei, feta la trampa. I els unitaristes més radicals privarien de representació qualsevol partit amb menys del 3% del vot. L’objectiu inicial de cercar la major representativitat acabaria sent una excusa per atacar els partits que no els agraden: Amaiur, CiU, PNV… Tota una jugada “democràtica”.

Anuncis

Comentaris»

No comments yet — be the first.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: