jump to navigation

Anàlisi electoral amb xarxes de Twitter 10 Novembre 10UTC 2011

Posted by xarxes in estadística, sociologia, xarxes.
trackback

Porto uns dies donant voltes a les possibilitats d’anàlisi social que hi ha, s’obren, i s’obriran, amb les plataformes com Twitter, Facebook, etc. Evidentment ara hi ha tot de recerca iniciàtica, entre uns usuaris amb uns trets socials molt marcats (edat, estudis, classe social…). Però d’aquí un temps l‘estudi social a temps real serà possible. Ara és possible saber a temps real com es pren “la gent” un programa de televisió, el debat entre els dos principals candidats a presidir un Estat, l’èxit d’un desenvolupament argumental d’una telenovel·la.

Fixeu-tos en l’anàlisi ràpid que fan a K-Government sobre els seguidors dels twitters dels candidats del bipartidisme espanyol a les eleccions del 20N (2011). Segons la seua descripció, la xarxa del PSOE tindria dos pols, entre els membres del partit i els periodistes, mentre que el PP a part d’esta divergència, en tindria una dintre del partit.

En primer lloc analitzen Rubalcaba, de qui diuen que té tres tipologies de seguidors:  en roig estan els càrrecs i militants socialistes. En blau de la que sobreïxen gent en pes al PSOE com @elenavalenciano o periodistes com @anapastor_tve. I en verd els periodistes, com @carlosecue o @iescolar.

A la xarxa de seguidors de Mariano Rajoy diferencien 5 tipologies de seguidors: de color lila el centre del partit amb @ppopular, @nngg_es, @sorayapp i usuaris andalusos (@javierarenas_pp).  En color blau apareix una gran amalgama amb poques relacions entre ells, com el PP d’Aragó, Cantabria o País Valencià. I en l’altra banda la xarxa de color marronòs al voltant del PP de Madrid (@EsperanzAguirre @PPMadrid @nnggmadrid). En color verd i equidistants entre el nucli central i el nucli de Madrid, hi ha  @mdcospedal o el partit a Catalunya i el País Basc. Finalment hi ha en color roig els periodistes, entre qui es troba @pedroj_ramirez, @abc_es, @gaceta o el @mundo_es.

Això és anàlisi molt provinent de l’interès per twitter. Imagineu què se’n pot traure d’una anàlisi més aprofundida sociològica i electoral.

Haig arribat a l’anàlisi per Carlos Guadián que ho explicava a la llista de Redes. En estes reflexions, també hi ajuden les converses en la @tarongeta.

Anuncis

Comentaris»

1. carlosguadian - 10 Novembre 10UTC 2011

Moltes gràcies Natxo per fer referència als post.

2. Anàlisi de l’efecte social dels terratrémols per twitter « Xarxes socials i llengües - 11 Novembre 11UTC 2011

[…] que fa a les possibilitats d’anàlisi a temps real que comentavem aquí, fixeu-tos en este seguiment d’un terratrémol i els comentaris relacionats a twitter. […]

3. Anàlisi sociolingüística a temps real: el català ocupa la posició 19 a Twitter « Xarxes socials i llengües - 7 gener 07UTC 2013

[…] Anàlisi electoral amb xarxes de Twitter […]


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: