jump to navigation

Ments brillants, tecnologia, Steve Jobs, infrastructura, marxisme i Weber 6 Octubre 06UTC 2011

Posted by xarxes in sociologia.
Tags: , , , , , ,
trackback

Un bon article sobre Steve JobsMaterias grises novament em fa pensar sobre la importància de la infrastructura i la tecnologia en la manera en què es desenvolupa la societat. Per a l’autor, Steve Job és un geni. Però tant ell, com Bill Gates, com altres, són una anomalia històrica. Segons l’autor, no eren comuns els grans hòmens que aixequen una companyia revolucionària del no res i fan grans fortunes. En els darrers 200 anys no s’havia vist cap generació d’hòmens en este perfil empresarial.
Ho compara amb una altra generació, la dels Rockefeller o Morgan, que van nàixer la dècada de 1830.

Esta generació estava la dècada dels 1860 llesta per a menjar-se el món, en un moment on podien desenvolupar la seua intel·ligència en 4 dècades posteriors a la Guerra Civil americana amb un increïble potencial creixement tecnològic: segona revolució industrial, naixement del nou sistema financer, ferrocarril, expansió a l’oest, vapor, turbines, telègraf. Segons l’article, “és el moment exacte per a que algú amb talent, ambició i capacitat immenses construisca un imperi”.

Tot això em porta a la discussió sobre on i per què apareix el capitalisme. Per a Marx, el capitalisme naix allà on la infrastructura (la tecnologia, els mitjans de producció) permet el seu naixement. Per a Weber, per contra, el capitalisme naix allà on una nova filosofia religiosa, l’ètica protestant, estableix un estil de vida en el que es basa el desenvolupament de l’esperit capitalista. Dos maneres oposades d’entendre l’origen del capitalisme, i dos maneres oposades d’entendre l’evolució de les societats. Steve Jobs és un geni casualitat de la seua època, o l’època que vivim és conseqüència de genis com Steve Jobs. Dies com avui, el debat està encara més obert. L’article clou amb una frase demoledora:

Tres segles abans, probablement hauríem vist un pintor o arquitecte del munt

Disclaimer: Mai haig treballat amb cap producte Apple.

Anuncis

Comentaris»

1. torresburriel - 6 Octubre 06UTC 2011

plas plas plas plas plas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: