jump to navigation

Hem publicat l’article “La dimensió de les llengües a la Wikipedia i la seua relació amb els elements socials” 11 Juliol 11UTC 2011

Posted by xarxes in estadística, sociolingüística, sociologia.
trackback

L’inici de la recerca es remunta a una qüestió bàsica: quins són els factors socials que expliquen la posició d’una llengua a la Wikipedia. En el fons, la pregunta que ho mou tot és una altra. Ens preocupava saber a què respon la posició tan alta del català en el rànquing del nombre d’articles ? És una qüestió d’activisme, que en el fons transmetria que hi ha una societat civil molt forta? O es deu a l’alt nivell tecnològic del conjunt dels catalanoparlants? En realitat, cap d’estes respostes és la que correspon. La posició del català als rànquings de la Wikipedia respon sobretot al fet que és una llengua demogràficament mitjana, de prop de 10 milions de parlants, amb un desenvolupament tecnològic i uns nivells educatius i econòmics habitual en les societats terciaritzades. Quan no hi ha traves per no tenir un Estat propici, el català se situa en una posició pareguda a la que podem trobar en altres llengües de dimensió similar.

Un dels productes de la recerca ha estat l’article “La dimensió de les llengües a la Wikipedia i la seua relació amb els elements socials”, que s’ha publicat al número 13 de la revista Digithum. Podeu accedir a l’article en format electrònic mitjançant aquest enllaç. La recerca ha estat portada a terme per Borja Pellejero, Natxo Sorolla i Marina Nogué, i dirigida per F. Xavier Vila.

A nivell personal haig de subratllar que esta recerca té un motor bàsic en la Marina Nogué. Vull aprofitar este espai per a agrair-li la seua fortalesa d’esperit. Va per tu! ;-)


Resum

Hi ha un aparent contrasentit en el fet que el català tinga a la Wikipedia un nombre d’articles similar al xinès. Una comunitat que no arriba a deu milions de catalanoparlants, llargament minoritzada al propi territori, pot arribar a tenir una capacitat de producció a internet que en alguns casos és assimilable a la de la Xina, que, amb prop de mil milions de parlants de xinès, és una superpotència econòmica mundial. Els més àvids matisaran que la situació no és la mateixa a la Xina que als territoris de llengua catalana. Aquest text vol fer una primera aproximació a quins són aquests factors socials, educatius, tecnològics, econòmics i demogràfics que estan relacionats amb la posició d’una llengua en el rànquing del nombre d’articles a la Wikipedia. D’aquesta anàlisi naix un concepte clau, el de la comunitat lingüística digital, i l’observació que la posició del català en el món d’internet no es deu a un pretès activisme dels seus parlants, sinó més aviat a una posició força semblant a la d’altres comunitats lingüístiques de demografia mitjana.

Text complet:

PDF EPUB

Anuncis

Comentaris»

No comments yet — be the first.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: