jump to navigation

Portem l’estudi sobre nova immigració i llengües a Oslo 2 febrer 02UTC 2011

Posted by xarxes in estadística, sociolingüística, sociologia, xarxes.
trackback

D’una recerca sobre joves immigrants i llengües que feia la Xarxa CRUSCAT me’n vaig encarregar de la part quantitativa de l’estudi. S’analitzava les noves onades d’immigració a Catalunya. F. Xavier Vila ha dirigit la recerca, d’una forma realmente exemplar, amb una gran dedicació. I Imanol Larrea s’ha encarregat del treball de camp qualitatiu, amb qui hem compartit el món de les tècniques qualitatives. I un extens grup de treball es va encarregar de les transcripcions de les entrevistes.

Com que hi ha moltes tipologies d’immigració, la intenció de l’estudi ha estat la d’analitzar sociolingüísticament la immigració jove.  És important el fet que les noves immigracions són, actualment, immigracions, i no hi ha (encara) fills de la immigració (segones generacions). Una vegada quedava analitzada la immigració en general, calia centrar-se en el col·lectiu al·loglot més important, amb tècniques qualitatives. Este col·lectiu és el dels jóvens nordafricans. Només és superat pel col·lectiu llatinoamericà, que és castellanoparlant.

Una de les conclusions més importants de l’estudi és que les xarxes més properes són les que marquen la inclusió en la societat. I la integració lingüística, que hem considerat que s’escenifica amb l’adopció del repertori lingüístic general de la societat catalana, això és, coneixement de català i castellà, és completament mediat per la xarxa social d’inserció en la nova societat. Això és, els amics de classe, els amics de la feina, matrimonis i família mixtos… La tipologia i composició de la xarxa explica en bona part quin tipus d’integració lingüística té el jove immigrant.

Recentment mos han informat que la recerca ha estat acceptada per a presentar-la al International Symposium on Bilingualism que es farà a Oslo durant el mes de juny:

Presentem la recerca sobre joves marroquins al ISB8

La Xarxa CRUSCAT presentarà al International Symposium on Bilingualism, que tindrà lloc a Oslo durant el mes de juny d’engnuany, la recerca que ha realitzat sobre joventut, immigració i llengua, amb especial atenció en el col·lectiu de joves nordafricans:

Making choices in a complex context. Young Moroccans’ linguistic biographies in plurilingual Catalonia

La recerca ha estat dirigida per F. Xavier Vila i Moreno, amb la participació de Natxo Sorolla i Imanol Larrea.

Anuncis

Comentaris»

No comments yet — be the first.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: