jump to navigation

La Cabra Salvatge als Ports de Beseit 17 Novembre 17+01:00 2010

Posted by xarxes in excursions, Matarranya, Pena-roja, rural.
Tags: , , , , , , , ,
trackback

Us explicava la història de la foto a una cria de Cabra Salvatge. La foto està presa el 16 maig de 2010,  durant l’època de cria de les cabres. Actualment Los Ports de Beseit tenen una bona població de cabra hispànica (Capra pyrenaica hispanica). No és gens difícil trobar exemplars pels boscos encara que no es prengue massa atenció. Però l’espècie va patir un alt risc de desaparició durant lo segle XX. Conseqüència del creixement de població humana al seu voltant i l’aparició de l’arma de foc, als Ports la van concentrar arraconada a les parts més inaccessibles. La pressió cinegètica encara va ser més insuportable per a l’espècie quan la seua cornamenta va prendre uns valors desorbitats per a les elits econòmiques, en una intensa pressió de caçadors vinguts d’Europa. Les zones de roca i cingles són especialment protectores per a la cabra, que accedix a espais impensables .

La pressió va ser tan forta durant lo segle XX que dos de les quatre subespècies de la Cabra Salvatge han estat erradicats per la pressió humana durant lo segle XX: la pirenàica i la lusitana. La que ha pogut superar els excessos humans és la hispànica, que actualment ja ha eixit dels seus enclaus rocosos a repoblar zones més accessibles. És especialment dramàtic lo final de la pirenàica, coneguda sobretot per la seua denominació en aragonès de Bucardo:

Cap a l’any 1900 ja s’havia extingit a França, mentre que a la vessant sud dels Pirineus només hi restava un reduït grup d’una cinquantena d’exemplars, massa petit com per a ser viable a llarg termini. A més, la protecció estatal no va arribar fins a 1973 i la declaració del Parc Nacional d’Ordesa i el Monte Perdido, única zona on resistia, va ser insuficient per a la seua supervivència. Altres mesures com la cria en captivitat i el posterior alliberament al medi natural, que podien haver minvat les possibilitats d’extinció, no es van prendre fins 1996, quan es va capturar una femella que va morir poc després en captivitat sense arribar a reproduir-se.

Malgrat tot, la població va mantenir-se estable per damunt de la trentena fins a 1981. no se sap massa bé per què, va minvar fins a 10 exemplars en 1993 i tan sols 2 en 1997. el darrer mascle va morir en 1999 a causa de l’avançada edat, deixant una sola femella coneguda com a Cèlia. Cèlia va morir en gener de 2000 quan li va caure a sobre un arbre que li destrossà el crani. Font: Viquipèdia.

Comentaris»

1. Llorenç - 17 Novembre 17+01:00 2010

Per molts anys. És una foto fantàstica!!!

2. jordi pablo - 4 Desembre 04+01:00 2010

jo vaig aquest pont de la purissima a besseit, si puc faré alguna foto de les estimades cabres i la penjaré, graciés per fer coses pel matarranya, la terra s’ho mereix.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: