jump to navigation

Les opcions del diputat del PAR a Catalunya 2 Novembre 02UTC 2010

Posted by xarxes in xarxes.
trackback

Lo PAR se presentarà a les eleccions catalanes. Una candidatura a les eleccions al Parlament de Catalunya per a la circumscripció de Lleida. Aprofiten les bones relaciones de veïnatge que caracteritzen els conservadors aragonesos, que els Béns de la Franja no s’exporten a Montsó i que el Noguera Ribagorçana és afluent del Segre. I sobretot aprofiten per a  “defensar els interessos dels 150.000 aragonesos que viuen a Catalunya”. Mig segle després que eixos aragonesos hagueren d’emigrar a Catalunya, lo PAR los pose com a cortina de fum per a tapar les dos grans raons de la candidatura: moure i remoure l’anticatalanisme a Aragó, i tapar la fuga de l’alcalde més important que tenen.

Però el que em movia a escriure este apunt era saber el preu d’un diputat a Lleida  i les opcions que té el PAR a traure’n un.

La circumscripció de Lleida té 15 diputats a repatir, que les darreres eleccions van ser per a CiU (7), PSC (3), ERC (3), PP (1) i ICV (1). Lo rader diputat va ser assignat per la regla d’Hont a CiU, en un preu de 10.417 vots. Si Lleida tinguera més diputats assignats, lo repartiment haguera sigut (en los vots que costava) per a PSC (10.024), CiU (9.115), PP (8.303), ERC (8.076)… i tantes altres reparticions. Tantes que és matemàticament impossible que la primera força extraparlamentària traguere diputat per Lleida. Una força gens aliena a Catalunya: Ciutadans, que tenia només 1.761 vots.

I ara fixem les dades sobre aragonesos a la circumscripció de Lleida. Que, evidentment, estan molt lluny dels 150.000 que visualitzen des del PAR. A la província hi ha 12.181 residents originaris d’Aragó. Evidentment ni tots voten, ni tots poden votar. A falta de dades sobre la distribució per edat d’esta població, els apliquem  l’índex de majoria d’edat de la província : 83%. Això deixa els aragonesos amb opcions de vot en els 10.091. I els apliquem la taxa d’abstenció registrada les darreres eleccions al Parlament: 41%. Los aragonesos que votarien a una candidatura quedarien en 5.953.

Tot lo que queda ara és la faena de José Ángel Biel, Alfredo Boné, i sobretot de l’equip d’assessors que els han aconsellat presentar-se a Catalunya, per a que eixos 5,953 aragonesos los voton únicament a ells. I que convénceguen a amics, coneguts i saludats per a arribar als 10.417 vots que se podria situar el darrer escó per a repartir. Lo grup mixt del Parlament català pot ser especialment interessant si el PAR s’afegix als escindits de Ciutadans, Anglada i la Carmen de Mairena. Però no tos cregau: lo més important que queda per resoldre és la gestió del multilingüisme dels regionalistes als mítings i grup mixt: poden triar entre català, llemosí o xapurriau.

Gran part de les inspiracions de l’apunt tenen un origen a les xarxes socials online. Sense elles, esta notícia haguera sigut més avorrida ;)
Anuncis

Comentaris»

1. J. A. Carrégalo - 2 Novembre 02UTC 2010

Només fan lo ridícul. Però serie grandiós vore els cartells de propaganda del PAR en llemosí o en xapurreau.

2. Les opcions del diputat del PAR a Catalunya « Xarxes socials i llengües | La Franja - 2 Novembre 02UTC 2010

[…] Les opcions del diputat del PAR a Catalunya 2 novembre 02UTC 2010 […]

3. Hipòlit - 2 Novembre 02UTC 2010

Molt bé, este estudi. No te’l pulicarien a l’Heraldo ??

4. “Con Biel, Catalunya y Teruel van bien” i els seus 97 votants | La Franja - 29 Novembre 29UTC 2010

[…] direcció del PAR, i sobretot lo matarranyenc Boné, van presentar una candidatura del Partido Aragonés a Lleida, en un doble objectiu. Fer més que visible la seua línia anticatalanista, que mantenen gràcies […]

5. “Con Biel, Catalunya y Teruel van bien” i els seus 97 votants « Xarxes socials i llengües - 29 Novembre 29UTC 2010

[…] direcció del PAR, i sobretot lo matarranyenc Boné, van presentar una candidatura del Partido Aragonés a Lleida, en un doble objectiu. Fer més que visible la seua línia anticatalanista, que mantenen gràcies […]

6. Núgol de cognoms del PAR de Lleida « Xarxes socials i llengües - 30 Novembre 30UTC 2010

[…] Les opcions del diputat del PAR a Catalunya LikeBe the first to like this post. […]

7. María - 28 Desembre 28UTC 2010

En Aragón se habla catalán, claro que sí, pero están orgullosos de ser aragoneses cataloparlantes.

Este artículo manifiesta claramente vuestra envidia por haber sido una provincia del Reino de Aragón.

Y si queréis que se diga “Lleida” en Zaragoza, Madrid, A Coruña y el último pueblo de las montañas de Burgos, se tendrá que decir Zaragoza, Huesca y Teruel del mismo modo, nada de Saragossa, Osca y Terol. Si no, estáis bebiendo de vuestro propio veneno.

Y para que veáis que la historia jamás podrá ser borrada, en vuestra provincia vecina de Barcelona tenéis el archivo de la CORONA DE ARAGÓN. Si de verdad cree toda vuestra población catalana que esa denominación jamás existió, y que siempre fue la corona catalanoaragonesa ¿como puede ser que tengáis un archivo en VUESTRO propio país, que se llama CORONA DE ARAGÓN? ¿Tan reprimidos estáis?

Si todos actuáramos del mismo modo…

Disculpad que no pueda contestaros en catalán, sin embargo el artículo lo he entendido perfectametne puesto que trabajo en LLEIDA, y siento no responder acorde con el contenido del artículo, pero creo que vivís en la total ignorancia de vuestra cultura. En Lleida me he encontrado a más de uno que ni siquiera sabía de dónde procedía la lengua catalana.

ENTALTO ARAGÓN LIBRE

8. xarxes - 28 Desembre 28UTC 2010

María, gràcies per les bones intencions per explicar què fan i què pensen la gent de la Franja. Però si et dirigeixes a la gent de Lleida, hi ha altre blocs on escriu gent de Lleida. No aquí ;)

9. La Comarca del Baix Aragó-Casp en defensa del català al Baix Matarranya « Xarxes socials i llengües - 28 Març 28UTC 2012

[…] seus representants, es deixen endur per la bogeria del corrent radical de la FACAO. I arriben a fer polítiques panaragonesistes, que tan critiquen quan del suposat pancatalanisme. Conoce Pueblos […]

10. La Comarca del Baix Aragó-Casp en defensa del català al Baix Matarranya « Xarxes socials i llengües - La Franja - 28 Març 28UTC 2012

[…] seus representants, es deixen endur per la bogeria del corrent radical de la FACAO. I arriben a fer polítiques panaragonesistes, que tan critiquen quan del suposat pancatalanisme. Conoce Pueblos […]


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: