jump to navigation

Les llengües a Espanya segons l’Eurobaròmetre 20 Octubre 20UTC 2010

Posted by xarxes in xarxes.
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
trackback

Ahir analitzàvem el coneixement de l’alemany a Alemanya gràcies a les dades de l’Eurobaròmetre. Ja fèiem menció que l’estudi no té l’objectiu de conèixer les llengües nacionals, i molt menys les minoritzades no oficials a la UE. A més, és de l’any 2005. Però sí que aporta informació interessant, que altres estudis no poden fer.

Segons l’estudi, a Espanya apareix un 89% de parlants inicials de castellà, un 9% de parlants inicials de català, 5% de gallec, 1% de basc, 1% d’italià i 1% d’altres. En total sumen 106%. Com podem suposar, si els percentatges sumen més de 100% , és que hi ha multiresposta i per tant, part dels que declaren el català, el gallec i el basc com a llengua inicial, també declaren el castellà (bilingües inicials). En total, 6 punts de decalatge. En segon lloc, es pregunta per una segona llengua apresa (no inicial), amb la qual es puga mantenir una conversa. La presència del català és del 4%, la del gallec 2%, la del basc 1%, la del castellà 9% i la d’altres llengües regionals, 1% (aragonès, asturià, occità…?). Entre les terceres llengües només apareix el basc, amb un 1%.

Tenint en consideració que les dades llancen un total d’un 9% de parlants inicials de català i bilingües inicials, i un total de 13% de competents en català, podem posar les dades a prova:

L’any 2005 hi ha a Espanya 44.108.530 d’habitants. Això suposa que els parlants inicials de català (i bilingües) són, segons l’Eurobarometre, 4 milions (9%) i la població que el sap parlar,  5,7 milions.

Segons les dades més fiables que tenim fins ara (l’EUL, amb les dades més importants a La situació sociolingüística als territoris de parla catalana a l’inici del segle XXI. ), als territoris de llengua catalana hi ha uns 9.000.000 de parlants de català, dels quals 5.700.000 parlen català a la llar actual.

Caldria aprofundir en les dades per confirmar d’on venen els desajustos. El fet que l’Eurobarometre parle de llengua inicial i l’EUL de la llengua a la llar actual de ben segur que augmenta la quantitat de parlants inicials. Tampoc sabem si el valencià ha estat considerat com a català, o si per contra, s’ha inclòs a les “altres llengües regionals”. En definitiva, hi ha un decalaix de xifres, i per l’objectiu de l’estudi i la seua mostra, són més fiables les de l’EUL. Això aproxima el nombre de parlants de català a l’estat espanyol en un 20% (una cinquena part), i els qui el parlen a la llar actual al 13%.

 

Nota 1: Quan diem llengua inicial estem adaptat la terminologia del document, que utilitza el terme gens recomanable de llengua materna (aprofundiu sobre els inconvenients d’esta terminologia amb Rosselló, Galindo, Vila (2002))

Nota 2: el fet que a alguns territoris de llengua catalana no estan a l’Estat espanyol no fa variar excessivament les xifres totals de parlants, donat que els tres principals territoris es troben allà: Catalunya, País Valencià i les Illes Balears.

37843377
Anuncis

Comentaris»

No comments yet — be the first.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: