jump to navigation

Viles i gents: Calatravejant 23 Juliol 23UTC 2010

Posted by xarxes in Franja, Matarranya, Pena-roja, personal.
trackback

Publicat a La Comarca el 23 de juliol de 2010

22 July, 2010

Calatravejant

N. Sorolla Categoria: Article Viles i Gents

A l’anterior Viles i Gents comentava que hi ha qui diu que l’espasa del Cid Campeador està a la Cogulla, prop dels termes de Pena-roja, Mont-roig i Herbers. I haig sentit comentar que hi ha un que la va trobar, però la té a casa perquè no vol notorietat. Siguen contemporànies o antigues, les llegendes s’alimenten i es reproduïxen com una metxa.
Lo que és ben cert, és que Desideri Lombarte coneixie bé lo territori del que parlave i tot allò que se n’havie escrit. Per això comente que “Pere II d’Aragó lliura als Calatraus el Pinar de Tèvar i uns molins i els senyala els límits al Pinar de Pere Eroles”. Pereroles si que el coneixem, i és per la documentació en època dels Calatravos que podem saber sobre l’espasa el Cid. Desideri coneixia bé eixa documentació, sobretot les actes que quedaven a la vila després de les visites dels Senyors de Calatrava. De tan que coneixie la relació entre poble i senyors se va atrevir a teatralitzar una visita dels Senyors de Calatrava. La va situar al segle XVI, una de les èpoques de les quals ell tenia més documentació. Un diàleg entre el poble, a qui la terra ben just donave per a sobreviure, i uns senyors que només exigien tributs. Un diàleg continu mentre visiten les joies arquitectòniques de Pena-roja. Desideri la va deixar escrita com un testimoni de l’època, mentre passejava la imaginació pels carrers, però suposo que mai haguera cregut que el proper dissabte 31 lo poble de Pena-roja repetirà la presentació per segona vegada, incloent fira d’oficis tradicionals, cena i concert dels Draps. A la salut de Desideri!

Anuncis

Comentaris»

1. Viles i gents: Calatravejant « Xarxes socials i llengües | La Franja - 23 Juliol 23UTC 2010

[…] by xarxes in Franja, Matarranya, Pena-roja, personal. trackback , edit […]

2. Gemma - 23 Juliol 23UTC 2010

Per què vaig haver de trobar el còmic de PHD students al teu blog?? Ara no me’n puc desenganxar :s

3. torresburriel - 26 Juliol 26UTC 2010

Monsieur, there’s a error in the King’s number order (Desideri powered). King Pere II must be called Pere III when context is Aragón. Visit http://www.purnas.com/2010/03/23/os-reis-daragon-y-os-suyos-numeros/ for more information about this issue.

4. xarxes - 26 Juliol 26UTC 2010

#3
Desideri se referix a Pere II d’Aragó. De la cita vaig traure la data perquè no era interessant per a l’objectiu, i diu “Pere II d’Aragó, a 3 d’abril de 1209, lliura als Calatraus el Pinar de Tèvar…” Desideri Lombarte (1990) 600 anys de Toponímia a la vila de Pena-roja. Calaceit: Associació Cultural Franja de Ponent. Pere II d’Aragó va viure del 1178 al 1213 (45 anys). Pere III d’Aragó va viure 45 anys de 1240 a 1285 (45 anys). L’any 1209 només vivia (i manava) Pere II.

5. torresburriel - 26 Juliol 26UTC 2010

Hehe, I only wanna “touching balls” :P Sorry. Perhaps this is not the better place for joking about this.

You’re right about Pere II and Pere III. I was joking.

6. xarxes - 26 Juliol 26UTC 2010

Ha ha… pos jo estava convençut que ho havies dit en consciència. Aprofito l’enllaç per a demostrar que la Corona d’Aragó no era “nació” segons diu Pérez Reverte :)


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: