jump to navigation

Intercanvis des de fa 6000 anys en forma de xarxa 13 Octubre 13UTC 2009

Posted by xarxes in xarxes.
trackback

Hi ha una exposició que pareix interessant.Intentaré visitar-la. Però si algú de vosaltres ho fa abans, expliqueu si val la pena als comentaris ;)

Xarxes. Els primers intercanvis fa 6.000 anys

Contingut

Aquesta exposició mostra com la globalització i les comunicacions no són un fenomen exclusiu de la nostra època. Milers d’anys enrere ja s’establien relacions socials i econòmiques entre les diferents comunitats i territoris que permetien la transmissió d’informació necessària i que els grups humans disposessin de nous estris i matèries primeres que fins llavors desconeixien. Actualment les comunicacions han evolucionat però segueixen les xarxes de relacions entre persones. La mostra es complementa amb una reflexió sobre com són i com s’articulen les xarxes a la nostra societat.

Xarxes. Els primers intercanvis fa 6.000 anys

Àmbits temàtics

L’exposició s’estructura en cinc àmbits:

1 – Un món global, un món en xarxa

Avui dia tot sembla interconnectat planetàriament: internet permet comunicacions instantànies amb qualsevol punt del planeta, les xarxes de transport porten mercaderies, energia, i legions de turistes d’un lloc a altre, els telèfon mòbils són omnipresents… La forma de representar aquesta complexa activitat humana és mitjançant xarxes, la metàfora del nostre temps.

2- Un món en xarxa… des que el món és món

De l’existència de grans circulacions de materials, idees i persones en tenim proves per a tot el planeta i per a totes les èpoques.

Estar connectat i formar part d’un entramat de connexions és intrínsec a la natura humana, perquè som animals socials. Les xarxes socials són el canemàs invisible que determina els moviments de béns i de persones.

3- Xarxes, també a la prehistòria. Catalunya fa 6.000 anys

Ja des de la prehistòria, l’arqueologia ha detectat l’existència de xarxes de contactes, especialment a partir del neolític mig (fa uns 6.000 anys). A Catalunya en aquesta època s’identifiquen circulacions de matèries, objectes, noves tecnologies i idees amb una intensitat i dimensió no observada per èpoques anteriors. Troballes de materials produïts en indrets llunyans o molt llunyans donen compte d’aquestes xarxes de relacions. Es coneix la circulació d’objectes i la transmissió d’informació i difusió d’idees que van permetre afermar el nou sistema de vida basat en la producció d’aliments, és a dir, en l’agricultura i la ramaderia.

4- Les primeres comunitats pageses

El neolític és el període de la prehistòria durant el qual els grups humans van adoptar la agricultura i la ramaderia com a forma de subsistència. La domesticació de plantes i animals es va produir per primer cop al Pròxim Orient fa 10.000 anys i va arribar a occident del Mediterrani fa uns 7.500 anys. Va ser una innovació determinant, probablement la més gran transformació territorial produïda per la humanitat per la seva transcendència posterior.

5- Diversitat i connexions

Actualment el món s’ha fet petit. Els humans hi hem teixit tal quantitat de xarxes de relacions que un fet ocorregut en una part del món té efectes sobre la terra sencera (per exemple, la crisi financera dels EEUU ha esdevingut una crisi econòmica que està afectant a tot el món).

Mirem el present per entendre el passat. Estudiem com funcionen les xarxes en la nostra societat per entendre com devien funcionar a la prehistòria. Comparant la prehistòria amb l’actualitat detectem mecanismes anàlegs, per bé que a una escala territorial i una dimensió social i econòmica molt diferents.

Calendari

 • Museu d’Història de Sabadell
  Del 31/08/2009 al 17/11/2009
 • Museu del Mataró
  Del 17/11/2009 al 20/01/2009
 • Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca de Reus
  Del 20/01/2010 al 24/03/2010
 • Thermalia. Museu de Caldes de Montbui
  Del 24/03/2010 al 19/05/210
 • Museu Comarcal de Manresa
  Del 19/05/2010 al 13/09/2010
 • Museu i poblat ibèric de Ca n’Oliver de Cerdanyola
  Del 13/09/2010 al 10/11/2010
 • L’Enrajolada, Casa Museu Santacana de Martorell
  Del 10/11/2010 al 27/11/2010

Xarxes. Els primers intercanvis fa 6.000 anys. Via Carles Barrull

Anuncis

Comentaris»

No comments yet — be the first.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: