jump to navigation

Els factors que expliquen el desenvolupament de la Wikipedia en algunes llengües 27 Agost 27UTC 2009

Posted by xarxes in xarxes.
Tags: , , , , , ,
trackback

A una entrevista que ahir feen al creador de la Wikipedia a La Voz de Galicia atacava de ple a una recerca que estem portant a terme per a explicar per què algunes llengües tenen una presència molt important a la Wikipedia i altres no.

-El español es el cuarto idioma más hablado del mundo, pero la Wikipedia en español es solo la octava más completa. ¿Cómo ve esa incongruencia?

-La Wikipedia en español empezó más tarde que en los otros idiomas. Al principio, hubo una pelea grande y la mitad de las personas desistieron. Llevó un tiempo hasta que se recuperó. Pero en general los países más nórdicos tienen más éxito, porque también tienen más acceso a banda ancha y las tasas de alfabetización son más altas. Pero también digo en broma que en países donde el clima es más agradable las personas salen de casa para hacer otras cosas.

Un dels temes que tracten és lo pes demogràfic de la llengua: lo nombre de parlants. I Wales hi suma dos factors més: l’accés a Internet i les taxes d’alfabetització. Les dades que nosaltres estem tractant no incorporen el clima, com indica en broma Wales, però afegim altres factors, com la capacitat econòmica o la desigualtat econòmica… Tot i això, la resposta de Wales no va molt desencaminada. Aviat presentarem los primers resultats.

Notes:

  • La Voz de Galicia no es preocupa per la posició 40 del gallec i la posició 9 del portuguès.
  • Lo castellà ha superta fa pocs dies los 500.000 articles. Felicitats per als wikipedistes en castellà!
  • La Viquipèdia en català està en els 194.926 articles, amb un fort creixement dels prop de 125.000 que tenia l’any passat, quan va copsar la posició número 15 en el rànquing . Preparem-nos per a celebrar els 200.000 articles durant el mes de setembre!
Anuncis

Comentaris»

1. Gemma - 28 Agost 28UTC 2009

I qui esteu fent aquesta recerca? :o la publicareu a internet?

2. xarxes - 29 Agost 29UTC 2009

Pos la vam començar a partir de la idea de la Marina, hi ha treballat molt un col·laborador del Cruscat… i sí, ho publicarem. Però primer hi hem de treballar molt més, i sobretot, presentar-la a llocs amb especialistes per a que ho criticon i donon idees. Perquè algunes parts del camp no les coneixem suficientment. Ja anirem informant-ne pels diferents canals

3. David - 4 Setembre 04UTC 2009

Hola,

D’on has tret que “La Voz de Galicia no es preocupa per la posició 40 del gallec i la posició 9 del portuguès.”? Ho pregunto sense malícia; és que no he vist que se’n fes esment a l’entrevista… De totes maneres, no ens ha de sorprendre que el portuguès estigui més representat a internet que el gallec, ja que el portuguès és una llengua molt més parlada en tot el món (em sembla que està en sisè lloc, empatada amb el rus). A més, el portuguès no viu en una situació de diglòssia, i això sol ja explica moltes coses…

4. xarxes - 7 Setembre 07UTC 2009

David, el que dic a l’article és que “NO es preocupa”. Com bé dius, és molt més que esperable la posició superior del portuguès respecte el gallec. També seria interessant estudiar en casos com aquest, quants dels parlants de gallec utilitzen la norma del portuguès per a col·laborar en la Wikipedia.

5. David - 7 Setembre 07UTC 2009

Sí, sí, ho he llegit bé: dius que no es preocupa, i no ho dubto, però la sociolingüística del gallec és un tema que m’interessa especialment i per això preguntava d’on havies tret aquesta dada perquè m’agradaria llegir-la en primera mà, no pas per confirmar-ho sinó per veure què més en deien.

6. xarxes - 21 Setembre 21UTC 2009

Una de les webs de referència per a les estadístiques és http://meta.wikimedia.org/wiki/Llista_de_Viquip%C3%A8dies


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: