jump to navigation

Matarranya: lo poder dels projectes menuts per al reconeixement i manteniment del català 7 Juny 07UTC 2009

Posted by xarxes in Franja, música, Pena-roja, personal, sociolingüística.
Tags: , , ,
trackback

Fa pocs dies explicava com s’entremesclave els projectes de base ben fets en l’internet 2.0 per a fer reeixir la normalització de les llengües: un vídeo a Youtube d’un assaig de bateria damunt d’unes lletres de Desideri Lombarte, gran figura de la Franja, gràcies a un projecte de Sons del Matarranya amb la participació de Mallacán, gran grup aragonès.

I avui trobo un altre bon exemple: Azero, grup amic de les poblacions més occidentals de llengua catalana (La Codonyera), a on, com en la resta de tram fronterer de la Franja, en els propers anys podria canviar de dinàmica d’atracció de parlants. Una de les qüestions a tractar és la gran densitat de relacions amb les poblacions castellanoparlants (comercials, socials, parelles mixtes…) que, en conseqüència, es convertixen en una intensitat de relació molt fluixa  amb les poblacions catalanoparlants. Any rere any, generació rere generació, es debilita l’únic que manté la llengua a la Franja: la solidesa demolingüística del català, que és traduix en “al cafè tots parlen català”. Si això falla, la resta (transmissió intergeneracional, atracció de nous parlants…) va caent. Per això accentuem sempre la importància d’introduir el català a les escoles de la Franja. Perquè la situació no és sostenible per molts anys, com es veu en altres part del territori.

Un bon exemple són les composicions sociolingüístiques dels grups de rock. Als dos principals grups del Matarranya-Mesquí hi ha membres matarranyencs que han tingut lo castellà com a llengua familiar i que actualment són catalanoparlants plens perquè la dinàmica històrica es continua reproduint. O almenys tot apunta que ho feia amb les generacions dels anys 80.

I retornant al motiu de l’apunt, tot i que Azero produix la seua música en castellà, amb un notable èxit musical a tot Aragó, van gravar Marihuana en català amb motiu del disc Sons del Matarranya que dirigia Marc Martí amb el suport de l’Associació Cultural del Matarranya. I aquí en teniu una rèplica indirecta:

Vídeo clip de Marihuana, tema extraído del disco Guillotina y mezclado con imagenes del concierto realizado en el centro cívico delicias de 2006.

Grapats de saragossans que no tenen perquè ser ni conscients que a la Franja es parla català, ni que els Azero parlen català entre ells, assistixen a un concert amb música en català amb naturalitat. Gaudiu-lo!


Anuncis

Comentaris»

1. Chuserra - 11 Juny 11UTC 2009

Tremendo o bidio d’Azero cantando en catalá en Zaragoza. Se m’han meso os pels de punta. A bier que tal en Artieda… ya podeban cantar tot en catalán.
Salut!

2. Fokinfer - 2 febrer 02UTC 2011

Si no remero mal a suya web yera bilingüe ESP-ARA. Cal fer-lo asinas ta que se veiga qu’Aragón no ye que zgz y que as suyas luengas no son que l’espanyol.

3. Continua la internacionalització de Desideri Lombarte gràcies als projectes menuts per normalitzar el Matarranya « Xarxes socials i llengües - 3 febrer 03UTC 2011

[…] Mesos més tard veiem com grups com Azero naturalitzaven les cançons en català gravades en aquell projecte als concerts fets a Saragossa […]


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: