jump to navigation

Tocar-li les banes a la cabra montesa 1 Juny 01UTC 2009

Posted by xarxes in Pena-roja, personal.
Tags: , , , , , , , ,
trackback

La Cabra Montesa és una espècie que ha reviscolat als Ports en les darreres dècades. És habitual parlar en gent criada als masos del Matarranya, en contacte quotidià i directe en los pinars, i que expliquen que fins els 20 anys no n’havien vist mai cap. Ara, sense tindre’n experiència, és habitual veure’n a no més de 1/2 kilòmetre de les poblacions. I si entres una mica pels pinars, t’acompanye un bon gos i un guia amb molta experiència, arribes a viure moments històrics.

Este exemplar se va encinglar. És vell, d’uns 12 anys i mascle. Per la reacció, no tenie totes les condicions físiques a punt, perquè un exemplar jove no s’ature. Fixeu-tos en les amenaces que fa en la cornamenta davant l’hostilitat .

Lo vam trobar a una partida del terme de Pena-roja especialment feréstega i embarrancada. Los masos del voltant van patir condicions de vida més que dures i hiverns ben llargs. Expliquen que s’han caçat alguns exemplars en allò que tenien a mà quan se van trobar cara a cara: un estralonet. Entre el risc d’extinció en que es devie trobar per la pressió humana, i la temor que tenia a la presència humana, no és estrany que es trobare al punt de l’extinció.Quina sort haver estat a temps de recuperar-la!

Anuncis

Comentaris»

1. Atka Kevlarsjal - 2 Juny 02UTC 2009

Veig que els vídeos ja són corporatius i a més amb música de la terra de fons. Molt xula aquesta entrada, a veure si en fas més de les excursionetes i de xafardejos matarranyencs ;)

2. Pablo J. Jodra Arilla - 8 Abril 08UTC 2012

Le causasteis un estrés que le pudo costar la muerte por infarto o despeñamiento, o aun peor, heridas muy graves que le hubieran supuesto una dolorosa agonía. Si tuviera que describir lo que nunca hay que hacer cuando se toma un video a un animal silvestre, pondría éste como ejemplo. Si váis a tomar otro video y os importan los animales jamás los acoséis en un acantilado del que se ve que no se atreve a salir. Ese video con todo lo interesante que pudo haber sido, es vergonzante y dice poco bueno del que lo tomó.

3. xarxes - 10 Abril 10UTC 2012

Benvolgut Pablo, suposo que si veus el vídeo sencer, comprovaràs que està pres de dos perspectives. En la perspectiva de baix, i al final del vídeo, es comprova que l’animal no té un problema d’acosament, perquè físicament pot marxar sense problemes. És un problema més greu: no és capaç de fer el que fa qualsevol cabra sana, que és marxar. De fet, qualsevol cabra sana podria eixir per baix, i també per dalt. Ho pot fer una persona, i com bé saps, les cabres són capaces de moures per la roca molt millor que una persona. Crec que hauries de cridar l’atenció en allò que dic al post, i és que hi ha exemplars de cabra malalts. Sense fer-los un seguiment continu se’n poden trobar. Suposo que els que en feu un seguiment més constant en sou conscients. Sabeu per què passa això?


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: