jump to navigation

Espurnegall de notícies de la Franja – març de 2008 27 Març 27UTC 2009

Posted by xarxes in Franja.
trackback

Revista de premsa – Espurnegall

Natxo Sorolla − Administrador de http://franja.tk

El mes de març venia amb poques novetats en el camp de la llei de llengües: tot i que el PAR havia anunciat durant el mes de febrer que s’abstindria en la possible votació, un grupuscle se n’adonaven a finals de març i per poc no els recriminava que s’havien venut al dimoni català. Mentre, l’Instituto de Estudios Altoaragoneses promovia unes jornades científiques on els experts apuntaven la historicitat del català a la Ribagorça o a la Llitera. A la vegada, durant este mes també s’anunciaven les proves per a titulacions de català a Aragó a principis de juny. Pel que fa a l’aragonès, l’UNESCO declarava que l’aragonès es trobava en perill d’extinció.

En el conflicte pels Béns de la Franja, comença el mes amb el bisbe de Lleida demanant permís a les autoritats civils per a entregar-les, tot i que aquestes reafirmaren el seu compromís per mantenir-les. I les autoritats aragoneses amenaçaven amb accions penals per a qui obstaculitzare el trasllat. Tancava la mascletà el Bisbe d’Osca, declarant que caldria enviar la Guàrdia Civil si les obres no es transferien a Barbastre.

En els conflictes pel territori, s’anunciaven avenços en la futura llei de centres d’oci que Aragó preparava per encabir Gran Scala. I els promotors anunciaven “la major piscina artificial d’ones per a la pràctica del surf” en ple desert dels Monegres. Al nord, l’Audiència d’Osca desestimava la demanda dels veïns de Cerler per l’ampliació de l’estació d’esquí.

Les millores de comunicacions es visualitzaven amb la licitació de la redacció de l’A-14 (Purroi – Benavarri – Viacamp) i la demanda de millora de la N-230 per part d’Aran. A la Llitera, l’UGT aconseguia reunir diferents actors per la inclusió de Montsó i Binèfar en els rodalies de Lleida. I els politics matarranyencs i nordvalencianes es manifestaven per l’eixida de la futura autovia pels Ports de Morella, enlloc del sud català.

En el camp de l’associacionisme el pas qualitatiu més important que s’estava projectant era la manifestació per la llei de llengües a Saragossa el 16 de maig, que s’anunciava per a les 12 h des de la Glorieta Sasera.

La nota de color novament se l’emportava la FACAO, que a pesar de les reunions del PAR on eren convidats, no aconseguien ajuntar més de 15 persones a la manifestació que havia convocat a la Plaça del Pilar a Saragossa.

Anuncis

Comentaris»

No comments yet — be the first.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: