jump to navigation

Espurnegall de notícies de la Franja – desembre de 2008 23 Desembre 23UTC 2008

Posted by xarxes in Franja.
trackback

Revista de Premsa − Espurnegall

Natxo Sorolla − Administrador de http://franja.tk

Durant lo mes de desembre on hi ha hagut més canvis ha estat en la llei de llengües d’Aragó. A principis de mes, el Consell d’Europa instava al govern d’Aragó, per tercer cop en la seua història ja, a aprovar la Llei de llengües. I l’Instituto de Estudios Altoaragoneses recordava amb un text públic que “El catalán hablado en las zonas orientales de Aragón es un catalán propio de Aragón”. L’Heraldo anunciava que el PAR fent costat al secessionisme lingüístic radical es nega a incorporar el català a la Llei. I Biel manipulava les paraules de l’IEA manifestant que “Consideran que se trata de un idioma de raíces comunes al catalán (…) con características específicas que lo diferencian del catalán”. De totes maneres, PSOE anunciava que portaria a Corts la seua proposta. El que si que feien arribar a les Corts d’Aragó els del PAR era la proposta de la FACAO per entorpir les classes de català: investigar els llibres de català de la Franja.

Respecte els bens de la Franja, els bisbes de Barbastre i Lleida aproximaven les seues posicions per a desplaçar-los a Barbastre, amb l’oposició de la Generalitat per les sentències de la via civil que legitimaven la unitat de la col·lecció.

El projecte de Gran Scala celebrava el seu primer any de vida continuant a la cerca i confirmació de propietats dels terrenys del futur Casino. I la Plataforma Stop Gran Scala aconseguia el suport dels Verds i Esquerra Europea.

Al Pont de Montanyana es celebrava una de les primeres reunions d’afectats per la Línea d’Alta Tensió a la Ribagorça i el Pallars. I el Govern d’Aragó aprovava l’ampliació de les pistes d’esquí de Cerler. I Pena-roja obria una planta de depuració de purins al Matarranya.

La ICF assistia a la Fira del Llibre Aragonès a Montsó. Juli Micolau (La Freixneda) rebia el premi de literatura en català del Govern d’Aragó (premi Guillem Nicolau) amb D’un sol esclop. L’Ascuma celebrava la Jornada sobre el treball de la Memòria oral a Calaceit. I se celebrava la XI Trobada Coral a La Portellada (Matarranya). El CERIb mostrava la seua decepció a la directora de TV3 per la poca pluralitat en les escasses informacions que feien referència a la Franja, i feia accessible la seua revista Ripacurtia en línea.

La nota d’humor del mes la posava el PP de Binéfar, que repartia per totes les cases de la població el seu butlletí on afirmava “¿Desde cuando la lengua que se habla en La Litera conocida como “chapurreau” es catalán, ¿eso quién lo dice?”. Es ben sabut que llegir i informar-se no fa mal a ningú.

Anuncis

Comentaris»

No comments yet — be the first.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: