jump to navigation

Lo PAR no donarà suport a la llei de llengües 16 Desembre 16UTC 2008

Posted by xarxes in Franja, sociolingüística.
trackback

Biel no admet que li vinguen a dir català al català de la Franja. Tira les seues joventuts al carrer en los radicals de la FACAO per a exigir al Dr. Francho Nagore que corregisca la “equibocación grabe” de dir català al català. I a la vegada, membres del PAR a la Franja s’oposen a la política seguida pel seu partit.

Fins ara este estrapalissi dels regionalistes acabava sent l’excusa socialista per a aturar la Llei de llengües. Però esta vegada l’Heraldo s’ha permès de llançar el globus sonda socialistaque els socialistes tiraran la Llei de llengües per via parlamentària sense el soci de govern. Una bona notícia si no es queda en globus sonda. Per fi els socialistes no fan dependre les seues polítiques lingüístiques del PP i el PAR. Per primer cop los socialistes dixen de regalar la capacitat de veto al PAR. I l’Heraldo, tot i accentuar el fet que és un cas excepciona, recorda que Biel va votar a favor del reconeixement del català:

(…) la actual Ley de Patrimonio Cultural, de 1999, en la que se incluye la reclamación de una Ley de Lenguas que establezca la cooficialidad del catalán y el aragonés en sus zonas de uso habitual. Ese artículo para pedir la cooficialidad se incluyó durante el trámite parlamentario de la norma sobre patrimonio. La propuso CHA y recibió el apoyo de PSOE, IU y PAR.

Les possibilitats que ara queden són limitades, però no per això deixen de ser interessants. Si finalment lo PSOE presenta l’avantprojecte, hi ha dos possibles resolucions: aprovació d’una llei , o retirada de l’avantprojecte.  D’això suposem que dependran les negociacions de Socialistes i Chunta. Entre els dos sumen 34 diputats, la majoria necessària.Amb un avantprojecte que ja compta amb el vot negatiu de regionalistes, les negociacions només tenen tres interlocutors possibles: PSOE, CHA i IU. Els socialistes no es veuen compromesos pel seu pacte de govern de tirar endavant la llei, donat que ha estat trencat pel seu soci de govern. Així que cabria esperar l’aprovació una llei propera a les tesis de PSOE i CHA, i que el PSOE podria desenvolupar lliurement amb els seus Departaments, entre els qeu es compta el d’educació i cultura.

Si més no, arribaran unes setmanes més que interessants amb el PAR apropant-se al radicalisme acientífic de la FACAO i veient la posició d’Izquierda Unida en tots estos debats.

Anuncis

Comentaris»

No comments yet — be the first.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: