jump to navigation

Notes de “La llengua en les reformes dels Estatuts d’Autonomia” 10 Desembre 10UTC 2008

Posted by xarxes in sociolingüística.
Tags: , , , , , ,
trackback

A la Jornada que vaig assistir ahir sobre les reformes estatutaries i les seues implicacions en el camp del dret lingúistic es tractaven 3 reformes estatutaries (Catalunya, Pais Valencià i Illes Balears) i dos autonomies sense reforma (Euskadi i Galicia). A grans trets m’haig quedat amb 5 idees:

  • La dialèctica intensa de J. Ochoa ha deixat clar que l’Estatut pactat per PP i PSOE al País Valencià no aportava novetats. I la contraplanificació dels populars des del govern (tancament de repetidors de TV3 i batalla judicial per tombar l’equivalència entre valencià i català) el fan afirmar que les coses han canviat… a pitjor.
  • J. Vernet confirmava una perspectiva totalment diferent a Catalunya. S’ha fet un bon Estatut en tema de llengua. I encara que es retalle continuarà havent-hi avenços respecte l’anterior. És un Estatut fet per als incomplidors. Sobretot per a l’Adminitracio de l’Estat a Catalunya. I signat pels mateixos incomplidors.
  • B. Colom ha explicat els pocs canvis a les Balears.
  • A. Nogueira ha explicat l’intent de reforma gallec abortat pel PP, que suma els vots necessaris per a la reforma.
  • I. Urrutia s’ha extès en la previsible reorientacio del model escolar per línies lingüístiques a un model de conjunció amb major presència del basc. M’ha paregut un model educatiu molt paregut al balear: mínim d’assignatures en llengua pròpia (60%) i la resta seria decisió del centre.

Les notes que més m’han cridat l’atenció positivament han estat la interpretacio positiva de l’Estatut català i la previsible tendència al model de conjunció basc.

Haig trobat a faltar visions sobre la reforma aragonesa. No tant pels canvis (que es poden enquadrar en una reforma “a la valenciana”) si no per les coses a dir per un gran coneixedor del dret lingüístic aragonès: Juli Pallarol.

Més informació a la Web de la Xarxa CRUSCAT

Anuncis

Comentaris»

No comments yet — be the first.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: