jump to navigation

No es pot fer repic de campanes al secessionisme i estar a la processó per a evangelitzar sobre el català 28 Novembre 28UTC 2008

Posted by xarxes in xarxes.
trackback

Avui l’Instituto de Estudios Altoaragoneses, depenent de la Diputació Provincial d’Osca, ha fet públic un comunicat que no per remarcar evidències sobre l’extensió del català deixa de ser necessari: Sobre el catalán de Aragón. El Periódico de Aragón també se n’ha fet ressò.

Ante las consultas formuladas y dudas planteadas por parte de algunas personas, asociaciones e instituciones en relación con la lengua hablada en la zona oriental de Aragón, el área de Lengua y Literatura del Instituto de Estudios Altoaragoneses, como entidad vinculada al Consejo Superior de Investigaciones Científicas (…) se cree en la obligación de manifestar públicamente lo siguiente:

La lengua hablada en la Franja Oriental de Aragón (en la mitad oriental de la comarca de la Ribagoraza, la Litera –con exclusión de los municipios de Binéfar y Esplús–, Bajo Cinca / Baix Cinca –exceptuando los municipios de Belver, Osso, Ontiñena, Ballobar y Candasnos–, Bajo Aragón-Caspe / Baix Aragó-Casp –a excepción de los municipios de Caspe, Chiprana y Escatrón–, Matarraña / Matarranya y algunos municipios orientales de la comarca del Bajo Aragón –desde La Codoñera / La Codonyera hasta Aguaviva /Aiguaviva–) es de filiación lingüística catalana.

Però personalment el que més me dol és que el mateix Instituto de Estudios Altoaragoneses ha acollit a la FACAO a la seua seu, per a que diga sota palio acadèmic que a la Franja no es parla català, si no una variant de l’aragonès. Com si “qualsevol opinió fora vàlida”. L’Instituto de Estudios Altoaragonses té criteri, com ho demostra este comunicat. I el criteri acadèmic només accepta discussions científiques. Ni l’astrologia ni el secessionisme lingüístic fan ciència. Es pot dir lliurement el que es vulga: que a Fraga es parla aragonès o que Gran Scala és l’efecte directe dels Tauro amb ascendent de Sagitari. Però l’IEA és una institució científica i es desacredita acollint recerca no científica. On hi ha la discussió acadèmica en revistes de rigor científic? On hi ha els doctorats? On hi ha els departaments universitaris? El camí que corren és el contrari: buscar el suport dels polítics del PAR i el ressó dels periodistes. Demostren el seu objectiu: no fan ciència, fan política. Cap departament universitari del món ha insinuat que el que es parla a la Franja no és català. Ni el de Saragossa. No entenem com en el seu moment l’IEA va permetre que es digueren eixes barbaritats a la seua pròpia seu. I és més, acolliren un grup que s’ha relacionat extensament amb l’extremadreta, ha aplaudit la violència política i ha acusat de pancatalanisme a altres amb activitats que ells mateixos feien. I per si no és poc, s’han querellat contra qui ho ha denunciat públicament, entre els quals es compten membres d’associacions col·laboradores de l’IEA. Per tot això, aplaudim el canvi de posició de l’IEA. Possiblement han començat a reparar la credibilitat científica perduda.

Anuncis

Comentaris»

1. Chorche - 28 Novembre 28UTC 2008

Amén!!!!!!!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: