jump to navigation

Lo gran Metro de la ciència 26 Novembre 26UTC 2008

Posted by xarxes in xarxes.
trackback

Muy Interesante ha fet una infografia sobre la ciència com si fora un mapa del Metro. Les línies comencen en la línia blava (filosofia) amb la fundació de la filosofia occidental per Tales de Mileto i la línia grisa (química) de l’alquímia medieval. A partir d’aquí naixen múltiples línies de matemàtiques, astronomia, física, electrònica i informàtica, estudis de la natura, geologia, evolucionisme, teoria genètica i biologia moderna.

Estes línies es ramifiquen i es creuen. I són interessants els transbordaments dels científics que han destacat en diverses disciplines: Darwin, Newton i Einstein. També hi ha les teories mortes: una hipòtesi mor per l’evidència experimental -és el cas de l’existència de l’èter– o per falta de resultats -com la teoria que unifique les lleis físiques–.

El plànol és discutible. I pràcticament no apareixen les ciències socials i les teories sobre el comportament humà (i social). Com per exemple, la refutació del darwinisme social o del determinisme. Encara menys apareix la sociolingüística i el comportament humà i les llengües. Però aquí crec que també hi falta molta experiència per part de la nostra disciplina ;)

Vist a Microsiervos

Anuncis

Comentaris»

1. Marc - 1 Desembre 01UTC 2008

Un llibre molt interessant que vam publicar quan estava a Hacer editorial era The sociology of philosophies de Randall Collins. Es dedicava a estudiar la relació entre pensadors filosòfics, fent “mapes del metro” però tenint en compte tnat les influències intel·lectuals com les desavinences i enemistats. Allà si que sortien les ciències socials, totes. Per cert, aquí li veig una possible linia del metro sociolingüística, seguint l’estructuralisme de la linia blava markat per Marx etc. i afegint-hi Levi-Strauss. Saussarre etc. D’aquí a la socilingüística moderna, no creus?

2. xarxes - 1 Desembre 01UTC 2008

No vas mal encaminat… però crec que valdria la pena més fer-lo eixir de Chomsky… però no n’estic gens segur. Al metro li falta una línia “social”. L’estructuralisme de Saussure era una antítesi a la sociolingüística. Era un Durkheim però en versió drum’n’bass ;) Per a ella la llengua tenia existència pròpia. I les persones estaven allà agarrant la llengua per a poder-se comunicar.I per tant, només hi havia una norma, i imbècils que se saltaven la norma, i a més se la saltaven de manera caòtica i incoherent. És com la “societat” de Durkheim, que casualment està composta de “individus”, però que poca capacitat de maniobra tenen.
I eixa incoherència és precisament la que estudia el variacionisme i la sociolingüística. Perquè la llengua, a part de factors estructurals, sobretot té factors socials que expliquen el seu canvi. Com és que alguns americans pronunciaven la r final de paraula i altres no? Com és que, casualment, la classe social donava una bona aproximació a eixa pronunciació?… La gramàtica universal de Chomsky, de fet, també seria a-social, i per tant, allunyada del cor de la sociolingüística.
El que si que tindria certa continuïtat és el materialisme històric de Marx i el capgirament de la substitució lingüística, que no és determinista, però si que és lineal.
Igual que

3. Marc - 3 Desembre 03UTC 2008

Clar, jo com a bon estructuralista, m’he anat a fixar en els que busquen elements comuns a totes les llengües (que hi són), clar). Potser el que és més interessant i “sociològic” és estudiar perquè es generen les variacions sobre aquestes estructures similars, no? En fi, summament interessant. Jo em dedico a estudiar com la organització política a escala local tot i basar-se en uns mateixos principis i paradigmes dóna formes tan diferents a unes ciutats i unes altres. Per cert, t’has quedat a mitges o m’ho sembla a mi?


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: