jump to navigation

Espurnegall de notícies de la Franja – octubre de 2008 25 Novembre 25UTC 2008

Posted by xarxes in xarxes.
trackback

Revista de Premsa − Espurnegall

Natxo Sorolla − Administrador de http://franja.tk

El mes d’octubre continuen els debats al voltant de la llei de llengües. L’ABC arrencava el període amb un article intitulat “Biel iba de farol con el catalán” on carrega contra el PAR per oposar-se a la proposta del PP per a “no donar carta de natura al català”. Tot i això, a finals d’octubre Biel es reiterava en les idees secessionistes, manifestant a La Comarca que si es reconeixia el català “l’Acadèmia de la Llengua Catalana (sic) voldria intervenir en la seua regulació i es crearia una situació molt complicada”. La desorientació del regionalisme conservador era tal que en un excel·lent article de l’Avui es reiterava la divisió entre els seus alcaldes, entre els que es lamentaven perquè la Franja era dels darrers punts d’Europa on no es reconeix la llengua que s’hi parla, fins els més peculiars que demanaven l’ensenyament del xapurriau. També El Mundo i el PP feien d’altaveu als secessionistes, que demanaven la retirada dels llibres de català per considerar-los que adoctrinen, i es feia esclatar les AMPAs de la Llitera que denunciaven “el tuf anticatalà”.

En la llarga polèmica entre Saragossa i Lleida pels bens religiosos feia aparició la qüestió lingüística, denotant lo nul interès per la riquesa de la Franja (lingüística, en este cas). Gómez de las Roces, expresident d’Aragó pel PAR, feia advocat de la causa saragossana i demanava el jutge que enviara la documentació només en castellà, donat que no entenia la llengua del territori que deia defensar.

Per tancar el mes, Iglesias i Montilla es trobaven a Taüll en la defensa del patrimoni Ribagorçà compartit. Mentre l’aragonès aprofitava per treure la polèmica dels bens al debat, suposem que amb poques perspectives de cordialitat interterritorial, Montilla responia que “les fronteres separen, però les fronteres naturals, administratives, eclesiàstiques, lingüístiques han de ser espai d’intersecció”. La gran pregunta és sobre on se situen les fronteres lingüístiques entre Catalunya i Aragó, perquè excepte algun cacau, ningú les ha trobat. Mentre, el Viceconseller de Cultura d’Aragó es reunia amb les associacions de la Franja, que insistien en rebre informació sobre el projecte de llei de llengües. I les entitats continuaven en lo desplegament de l’exposició “La llengua catalana a Aragó” per Alcanyís, Vall-de-roures, Nonasp, Maella i Calaceit. El llibre “Em dic Mireia (i el meu cony es diu Carlitos)”, amb un peu a Benavarri, es presentava al Casal Jaume I de Fraga. I Artur Quintana anunciava una conferència al curs interdisciplinari d’humanitats d’Alcanyís sobre la situació de “La llengua catalana al Baix Aragó”. Es tancaven els actes amb Mequinensa acollint en una Jornada un extens grup d’estudiosos i traductors de l’obra de Jesús Moncada.

Les relacions entre territoris tenien al Tossal dels Tres Reis, on confluixen los límits autonòmics entre el País Valencià, Catalunya i Aragó, una important fita de més de 1.000 persones celebrant el territori que els unix. I l’ajuntament de Montsó demanava la incorporació de la vila a la xarxa de trens de rodalies de Lleida. Antinch, el president socialista Balear, constatava la voluntat del Govern d’Aragó per tornar a l’Euroregió compartida amb Catalunya, Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus. I arribaven les primeres notícies dels contactes entre Saragossa i Andorra per coorganitzar l’any 2018 uns Jocs Olímpics d’hivern al Pirineu, juntament amb Catalunya, on hi podria tindre un paper principal la llengua catalana.

La nota d’alegria i color (sic) dels mes la donava Javier Arenas, president del PP andalús, que constatava el seu domini en política lingüística aragonesa (“re-sic”), assegurant que era a les Comunitats governades per socialistes, com Catalunya, Aragó (“re-re-sic”) o Balears, on hi havia més agressivitat contra el castellà.

Espurnegall de notícies de setembre de 2008

Comentaris»

1. vanessa - 25 Novembre 25UTC 2008

Eis Ntx!

cadascú té les seves vies de comunicació… avui m’adapto a les teves! ;-)

**********MOLTES FELICITATS-HAPPY BIRTHDAY!!!******************

Encara que sigui lluny… sóc a prop per les coses importants!

Un petó ben fresquet!
nessa

pd. perquè després diguis que no comento el teu bloc!! :-p


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: