jump to navigation

Les claus de la victòria d’Obama 14 Novembre 14UTC 2008

Posted by xarxes in xarxes.
trackback

Se n’ha parlat molt de qui, si res canvia, serà el primer president negre dels Estats Units. És evident que no concec les claus polítiques ni electorals de l’Imperi. Però val la pena fer una ullada a estos núgols de punts dels resultats electorals. En primer lloc, una comparació per estats dels resultats electorals  d’Obama l’any 2008 i els de Carter el 1976. En horitzontal apareixen representats los resultats de vot de 1976. En vertical, los resutats d’Obama 2008. A la part superior de la línia que dividix per la meitat lo gràfic trobarem resultats més favorables a Obama que a Carter. Davall de la líniam trobarem los resultats més favorables per a Carter que per a Obama.

Fixeu-vos com ha canviat el vot en 32 anys. Alguns estats han ascendit clarament pel vot demòcrata (els que apareixen damunt la línia central del gràfic). Altres, els menys, s’han decidit pel vot republicà (davall la línia). Segons interpreten a Complexity and social networks blog els estats del nordest i de la costa oest, així com alguns de sudoest,  s’han decantat pel vot demòcrata (damunt la línia), mentre que els del sud se situen per sota. Un dels factors importants és el fet que Carter era del sud (Georgia) i Obama del nord (Illionis).

Una altra pregunta a respondre és si Obama ha guanyat per un especial suport de grups. Es veu al gràfic que alguns grups, els que tenen un punt de més volum, han estat especialment atrets pel discurs d’Obama i no ho van estar pel de Kerry l’any 2004.

D’una banda, destaca el creixement dels afroamericans, que històricament han estat ja propers al vot demòcrata. Però de l’altra els evangèlics, tot i que rarament voten demòcrata. També es destaca el canvi de vot dels jueus i (en nombre absoluts) els sud-americans.

Si voleu completar la visió, podeu veure el gràfic comparatiu del vot d’Obama 2008 amb Kerry 2004.

Anuncis

Comentaris»

No comments yet — be the first.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: