jump to navigation

Presentació Olot: “La Franja: Entre la minorització lingüística i la reivindicació” 10 Novembre 10UTC 2008

Posted by xarxes in xarxes.
trackback

Este dissabte (8/11/2008) en l’Artur Quintana ham estat fent una presentació a Olot sobre La Franja: Entre la minorització lingüística i la reivindicació. Mos havien demanat per a participar a un cicle de conferències que estan fent sobre els territoris de llengua catalana i vam anar a explicar la nostra visió sobre la situació de la Franja. L’Artur va fer una excel·lent introducció històrica sobre el català a la Franja, la delimitació territorial històrica d’Aragó en los límits tal com los coneixem ara, los primers personatges frangencs dels quals queda el rastre que escrivien català (Guillem Nicolau, retor de Maella, el qual té un premi de literatura aragonesa en català del Govern Aragonès, Maties Pallarès de Pena-roja, Santiago Vidiella de Calaceit…), l’anticatalanisme aragonès que no és d’aparició recent, tal com mostra la negació per l’ús del català en documentació medieval… Després va fer un breu repàs al treball que estan fent les associacions històriques de la Franja, que ell presidix en la coordinadora Iniciativa Cultural de la Franja (Associació Cultural del Matarranya, Centre d’Estudis Ribagorçans, Institut d’Estudis del Baix Cinca i Consells Locals de la Franja). Podeu llegir a Lo Finestró de Gràcia el que va dir ujns dies abans a un curs d’humanitats d’Alcanyís.

Després jo vaig repassar els temes que tinc més de la mà: situació demolingüística i situació legal, així com la política lingüística seguida pel Govern Aragonès. Finalment, al debat van aparèixer els temes habituals. Sobretot me va cridar l’atenció un que tampoc és nou: per què no demanàvem ajut a la Generalitat catalana per a que donaren certa protecció a les entitats del territori. Hi ha interactuació entre entitats catalanes i alguns projectes culturals locals. Però per posar algun exemple, quan s’ha ofert la possibilitat de vehicular les relacions entre Institut Ramón Llull i Govern d’Aragó o entitats comarcals i locals, des de Barcelona no s’ha adoptat la mesura com a pròpia i no se’ns ha considerat un interlocutor vàlid. Evidentment, el que cal a la Franja és la millora de les polítiques lingüístiques efectives al territori, liderades pels governs locals, comarcals o autonòmic, i evidentment, les associacions arraïlades al territori. Però les polítiques actuals malauradament, tot i les mans netes, primen l’afiliació i la filiació política, molt per damunt que els resultats positius al territori. I sobretot, només són reals si apareixen als mitjans de comunicació amb seu a Barcelona.

Finalment, també vam comentar la situació de persecució per defensar que és mentira que cada poble de la Franja té una llengua diferent. I això amb el suport de la dreta regionalista d’Aragó: el PAR.

Foto de  Carquinyol

Anuncis

Comentaris»

1. InPAR - 11 Novembre 11UTC 2008

Molt bona feina a Alcanyís i a Olot. Potser caldria dir les cosetes més clares, a la ramon Llull i a la Generalitat se li’n refot l’associacionisme de la Franja i la Franja en general. Tant el Ramon Llum com la Generalitat ja tenen una ICFP que és internacional (de la Franja a Veneçuela, tot és el mateix). Desprès parlarem dels vincles de PAR-FACAO amb molta raó, però els d’ERC-ICFP porten el mateix camí. Quina llàstima de país.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: