jump to navigation

Estadística: anàlisi discriminant 10 Novembre 10UTC 2008

Posted by xarxes in estadística.
Tags: , , ,
trackback

Estic treballant amb una tècnica estadística que és l’anàlisi discriminant. Us faig una guia ràpida sobre com treballar-hi i entendre-la. Com és evident, si voleu treballar la tècnica bé i entendre-la al complet, us recomano que llegiu bibliografia especialitzada.

Casos en que s’utilitza l’anàlisi discriminant: tenim una variable dependent qualitativa, preferentment dicotòmica (per exemple, sí o no) i una o diverses variables independents quantitatives.

Excepcions: si tenim una variable qualitativa entre les independents, cadascun dels valors de la variable qualitativa podem convertir-lo en una variable dummy (sí / no) i convertir així la variable qualitativa original  en tantes noves variables dummy com categories tenia l’orginal. Si ho heu de fer, reviseu la bibliografia especialitzada.

Interpretació sociològica: l’anàlisi discriminant dibuixa la millor funció (línia) que distingix entre categories de la variable dependent. Si per exemple analitzem els catalanoparlants inicials que transmeten el català als fills i els que no ho fan, amb la funció descrita per l’anàlisi discriminant obtindrem la millor manera de discriminar els uns dels altres.

Anàlisi amb SPSS i interpretació dels resultats: (treballem amb la versió 14 (castellà) del SPSS). Analizar > clasificar > discriminante. A la nova finestra posem la variable dependent a variable de agrupación i defnim el rang (habitualment li direm que les categories possibles van del mínim 1 al màxim 2). I les variables independents les posarem a independientes. Els principals resultats que ens dona el SPSS són:

  • Nombre de casos vàlids: vigilem que no estiguem perdent molts casos que no tenen resposta a totes les variables. Si els estem perdent, podem fer una nova variable substituint els casos perduts per la mitjana, per exemple.
  • Al resum de funcions canòniques discriminant mirem el valor de la Correlación canònica. A partir de 0,7 es considera un valor acceptable i a partir de 0,8, alt. Confirmem que la signifiació de la correlació és la necessària: a la Lambda de wilks confirmem que la Sig. siga menor a 0,05.
  • Al final de tot mirem la matriu d’estructura, que ens indica quines són les variables més importants per a la discriminació entre una categoria i l’altra de la variable dependent.
  • Tenim la possibilitat que el SPSS només tinga en consideració les principals variables discriminants. Això ho podem indicar a la casella de Analizar > clasificar > discriminante, on hi ha una opció que diu Usar método de inclusión por pasos.

Referència principal utilitzada: Ferrán Aranaz, Magdalena (2001) SPSS para windows. Análisis estadístico. Aravaca: Ed. Osborne McGraw-Hill.

Anuncis

Comentaris»

1. Atka Kevlarsjal - 15 Novembre 15UTC 2008

En el seu moment no vaig tenir temps de mirar-me aquesta entrada amb l’atenció que cal. Merci l’explicació, tot i que diria que és una mica massa avançada per a mi :)


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: