jump to navigation

La xarxa social al Facebook 30 Octubre 30UTC 2008

Posted by xarxes in xarxes.
trackback

Coneixereu Facebook. Coneixereu l’anàlisi de xarxes socials. I el que potser no coneixeu és l’aplicació del Facebook que visualitza la teua xarxa social: TouchGraph Photos. Sóc incrèdul en les possibilitats del Facebook. De moment no em servix de massa. Tot i tindre allà 124 perfils enllaçats. Però a part de les tasques de manteniment, no m’aporta res. Excepte una persona de la qual tenia el seu telèfon i l’havia perdut: missatge al seu perfil i contactada.

Fa un temps, però, que estic seguint la progressió del creixement exponencial de la meua xarxa social a Facebook. Sobretot darrerament que els amics de tota la vida s’hi ha creat un perfil. El que veig no és una plasmació de la realitat. Però sí que és molt interessant. En primer lloc hi ha el sociograma habitual per a una xarxa personal: al centre l’ego, i al voltant tots els alter que mantenen un llaç directe amb ego, i a la vegada, es visualitzen els llaços entre els alter. Cada color significa la pertinença a un grup diferent. Que poden ser interpretats fàcilment com “espais” on es desenvolupa ego. La mida del cercle dels alter significa que té més intermediació (té més llaços amb els amics d’ego)

Però sobretot me n’ha agradat una altra, una visualització piramidal:

Què hi penja d’ego? Començant per l’esquerra, un grup d’amics del poble amb qui mantinc uns llaços molt forts, de color groc. A dalt de tot, hi ha els que tenen facebook fa més temps. Penjant d’ells, lo grup de gent que s’ha fet lo perfil recentment. Al costat, de color verd, la gent de la resta del Matarranya, molt enllaçada (evidentment) amb tots los locals. I davall un grupet de color rosa, que són un gent de Saragossa, amics dels llaços més forts que tinc a dalt. Més cap a la dreta, i amb ja pocs llaços amb tots aquells que hem vist fins ara, hi ha dos grups importants. Lo primer, de color verd, la gent de sociolingüística, sociologia, filologia, faena i altres similars. Al seu costat, sociòlegs de la UB i de la UAB amb qui hem organitzat un congrés. I finalment, de color lila, la blogòsfera catalana, dels quals en tinc alguns al Facebook, però sense contacte “real” (llaços molt! dèbils). Si això es pot fer amb Facebook, una eina a on hi ha una proporció molt menuda dels meus amics, coneguts i saludats… imagineu-tos en l’Egonet ;)

Anuncis

Comentaris»

1. Atka Kevlarsjal - 31 Octubre 31UTC 2008

Diria que m’he trobat! Són molt guapos aquests programes que fan gràfics :)

2. Marc - 31 Octubre 31UTC 2008

Impressionant. Li donaré canya al facebook a veure si faig el meu, que diria que sortirà més atomitzat. També em miraré això del EGONET, però ja per la tesi. Per cert, si sóc qui em penso, sóc un gat vell del Facebook

3. xarxes - 31 Octubre 31UTC 2008

Sí, eres qui et penses. Però la variable “temps al facebook” no apareix representada. Apareixes en gran perquè tens moltes relacions, i a més amb dos grans grups ;)

4. tretze - 3 Novembre 03UTC 2008

Quina canya! M’ha encantat. De fet és una passada com ha anat evolucionat la teva xarxa en tan poc temps. Continuo sense saber d’on penja el Pablo, però ja el preguntaré a ell mateix que el veig aquest diumenge ;)


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: