jump to navigation

Espurnegall de notícies de la Franja – setembre de 2008 27 Octubre 27UTC 2008

Posted by xarxes in xarxes.
trackback

Durant lo mes passat, setembre, vaig emprendre un resum de notícies produïdes a Lo català a la Franja. És per a la revista Temps de Franja (que ben promptet comptarà amb web). Acabo de preparar el del mes d’octubre, així que penjo el del mes passat, que podeu llegir juntament amb molta informació de la Franja a la revista en paper (subscripcions).

Revista de Premsa – Espurnegall – setembre 2008

El mes de setembre ha estat un mes de retorn al treball, a l’escola, i com no, als debats de la llei de llengües i els bens religiosos. La premsa conservadora i l’emissora dels bisbes comencen a donar cobertura a les declaracions de la Plataforma No Hablamos Catalán, encapçalada per la FACAO i les joventuts del PAR. Mentre, els majors, al PAR, amenacen amb revertir el mínim reconeixement del català a Aragó. I finalment Marcelino Iglesias, per primer cop en anys, es mostra fort en els arguments: “La única Ley que reconoce el catalán y el aragonés la aprobó el Partido Popular. Vamos a cumplir lo que dice el Estatuto de Autonomía de Aragón, ni más ni menos”

També el nou Bisbe de Lleida fins i tot amb el silenci manté el debat de les obres religioses. Tant des de Saragossa com des de Lleida especulen sobre el significat dels silencis. I als Mitjans la cosa no millora. Lo director de la Corporación de Radio y Televisión acaba confirmant a l’Escola d’Estiu de Fraga les sospites que molts teníem: ni es plantegen utilitzar el català a la TV “de tots”. També confirma que amb l’apagada analògica no hi ha cap tipus d’acord per la continuïtat de TV3 a la Franja.

La Ribagorça sorprèn amb les troballes de crani de cocodril del Cretàcic. I s’hi licita la redacció del projecte del tram Pont de Muntanyana – Sopeira, que unirà Lleida amb la frontera estatal. L’Academia de l’Aragonés es presenta a Benasc, l’àrea de transició lingüística per excel•lència.

Al Matarranya, Pena-roja torna a convocar els premis de literatura. I els Draps celebren los seus 15 anys en un acte multitudinari. A Vall-de-roures denuncien un article del llibret de festes que defensa la llengua pròpia: lo matarranyol. I una veïna de Saidí mor deixant una herència de 700.000€ a l’Ajuntament. Les escoles rurals pateixen la falta d’alumnes,  però la Melusa manté aules obertes excepcionalment amb 3 alumnes. Lo megacasino de Gran Scala baralla Ballobar entre els seus possibles destins, vila castellanoparlant a tocar de Fraga. Per a donar alegria a les relacions catalanes i aragoneses, la premsa i ràdio catalanes anuncien un viatge programat per mossos del Ripollès que volen trobar mosses a Alcanyís, a tocar del Matarranya.

Les associacions mantenen la seua intensa activitat. Jordi Moners presenta el llibre La llengua de Castigaleu . El CERIb presenta Ripacurtia a Organyà, seu de les homilies en català. I Areny de Noguera celebra el Correllengua entre els Casals Jaume I i el CERIb. I a la vegada, els Casals seguixen fent cursos de català a Fraga, i l’ASCUMA els fa a Vall-de-roures i a Alcanyís. I l’IEBC convoca de nou les beques a la recerca i estudis. Mentre, la Iniciativa Cultural de la Franja manté reunions a la Franja i amb les associacions de l’aragonès per emprendre l’activitat sobre la llei de llengües. Anuncien reunions amb partits, comarques, universitat i instituts d’estudis. Mentre, el jutjat ha confirmat l’arxivament de les querelles de FACAO contra membres de les associacions.

Comentaris»

1. Espurnegall de notícies de la Franja - octubre de 2008 « Xarxes socials i llengües - 25 Novembre 25UTC 2008

[…] Espurnegall de notícies de la Franja – octubre de 2008 25 Novembre 25e 2008 Posted by xarxes in xarxes. trackback Espurnegall de notícies de setembre de 2008 […]


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: