jump to navigation

Sobre l’existència del català a la Franja: la Universitat de Saragossa 30 Setembre 30UTC 2008

Posted by xarxes in xarxes.
trackback

Darrerament hi ha un important debat a Aragó entre PSOE i PAR sobre l’existència del català a la Franja. Fa 10 anys, amb els debats de l’avantprojecte de llei de llengües que encara ara s’està intentant aprovar, el PP i el PAR s’oposaven al reconeixement de l’aragonès com a llengua. I 10 anys més tard ha canviat la víctima dels atacs. Ja és lo consens científic sobre el català qui rep les mentires conservadores. Lo PSOE manté que el català és llengua pròpia de la Franja. Però hi ha qui al PAR que sembra el dubte o directament afirma que el català no s’hi parla.  En moments que allò evident es posa en dubte, val la pena recuperar les opinions dels experts, en este cas dels de la Universidad de Zaragoza:

“Se comienza con unas explicaciones preliminares acerca del grupo investigador aragonés en el proyecto AMPER y se ofrece un panorama general de la situación lingüística de una región en la que, además del castellano, lengua materna de la mayor parte de sus habitantes, se hablan otras variedades lingüísticas aragonesas y catalanas, cuestión que deberá ser tenida en cuenta en el desarrollo de las investigaciones.”

Aproximación al estudio de la entonación aragonesa. Rosa M. Castañer Martín, M. Pilar González Olivera, Javier Simón Casas. Universidad de Zaragoza.

“Dentro del territorio aragonés, su máximo exponente lo encontramos en una extensa franja situada en la zona oriental de la región, que abarca desde los Pirineos hasta el Matarraña turolense y que se caracteriza por la convivencia que en ella se da entre el castellano y el catalán (o variedades de estas lenguas).”

Javier Giralt, Universidad de Zaragoza. Disglosia funcional y actitudes lingüísticas en la Litera (Huesca)

Foto de l’ABC.

Anuncis

Comentaris»

1. Lizer - 30 Setembre 30UTC 2008

Interessant article. Potser si llegissin sense prejudicis i reflexionessin sobre aquests treballs d’experts canviaven de discurs (una vegada més), però com políticament no els interessa… a seguir confonent al personal: el aragonés és un invent i el catalá no es parla en Aragó.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: