jump to navigation

Lo marcelinisme de El Periódico (de Catalunya) 28 Agost 28UTC 2008

Posted by xarxes in xarxes.
trackback

Fa dos dies (26/08/08) El Periódico de Catalunya devia patir de falta de notícies i va dedicar un Editorial a un tema que fa més d’un mes que corre: la promesa de la Llei de llengües al país veí. Com qualsevol mitjà de comunicació socialista, i com l’edició aragonesa de El Periódico, tenen una posició clara pel reconeixement del català. Però al final del text s’erigixen com a més marcelinistes que Marcelino Iglesias:

És comprensible la seva prudència [de M. Iglesias]: les sensibilitats i les percepcions de molts ciutadans aragonesos estan molt mediatitzades per les forces conservadores i regionalistes, que prefereixen defensar abans el “chapurriau” que admetre allò que la Real Academia Española i tots els lingüistes mereixedors d’aquest nom reconeixen.

La negreta és meua.

Com poden legitimar que no es reconega el català i l’aragononès, ni s’haiga tret una llei de llengües, en 10 anys de debats i 25 d’Estatut d’autonomia? Si no hi ha llei de llengües és per falta d’iniciativa i claredat socialista. No es pot donar la culpa a l’Heraldo. La majoria del parlament la sustenta el PSOE. Ningú els haurà votat per a que facen les polítiques que l’Heraldo vol. Els hauran votat per a que facen el que han promés el 1998, el 2004 i el 2008. Si volgueren les polítiques de l’Heraldo, hagueren votat PP i/o PAR.

PS: Per entendre el context en que es mou El Periódico, feu una ullada a este excel·lent article del bloc amic Changing Cities.

Anuncis

Comentaris»

1. Marc - 28 Agost 28UTC 2008

Marcelinisme, m’encanta. Per cert, trobo que això complementa un post que vaig escriure sobre la premsa espanyola fa poc… efectivament el grup zeta sol ballar al son del PSOE local, en el cas d’Aragó de Marcelino y sus muchachos… Tot i així encara trobo que són prou durs per ser els d’el periódico, donat que de natural crec que els hagués sortit dir que és un tema que no interessa a la població etc. Però amb aquesta editorial els ha passat allò de voler acontentar a tothom (criticar una mica sense aixecar massa la veu) i al final ningú queda content. No creus?

2. xarxes - 28 Agost 28UTC 2008

Tens moltíssima raó, no havia recordat lo teu article sobre la premsa. Genial! L’incorporo al text.
Sobre el Periodico, a Catalunya no tinc clar quin paper fan amb lo PSC… però a Aragó en tema de llengües habitualment se situa sempre estirant el PSOE cap al reconeixement de la llengua (per sort). No haguera estat estrany que el periódico.cat estirara una mica més… però mos sorprenen legitimant l’espera de 25 anys per a donar-li nom a la llengua!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: