jump to navigation

Frikies vs. Geeks vs. Nerds vs. Dorks 26 Agost 26UTC 2008

Posted by xarxes in xarxes.
trackback

Hi ha un genèric per a definir a qualsevol persona que se n’ix, per baix, de la normalitat: friqui. A l’edició catalana de la Wikipedia ho escriuen així,  “f-r-i-q-u-i” i fan entendre que més que desviar-se de la normalitat (per baix) és algú que està obsessionat en algun tema, com còmics, cinema, jocs de rol… L’origen ve de l’anglès, freak, que ve a ser un estrany. Ho vaig llegir per primera vegada a un cartell de propaganda del Gitano de Balaguer.  Sobretot amb lo tercer enllaç entendreu l’adjectiu de friqui que el promotor donava al Gitano. Suposo que al meu voltant es va generalitzar a principis d’esta dècada. I actualment és una espècies més als Instituts d’arreu. Com sempre, hi ha les pihes, los fumetes i… la reencarnació dels raros: los friquis. Tenen enciclopèdies o tests per saber lo teu nivell de friquisme.

Però el genèric amaga darrere moltes subespècies, i que no sempre són tan pejoratives.Hi ha el concepte més generalitzat, que són los geeks: persona fascinada per la tecnologia (i sobretot la informàtica). Bàsicament pot ser una persona que portaria una samarreta amb la pantalla blava de windows (pantalla de la mort, o pantalla d’error). O portaria una samarreta pacifista en html, com la il·lustra més amunt. O simplement, et diu que programa és molt fàcil.  Afegint los aspectes socials, trobem los nerds, que se solen associar amb un geek que, però pesar de les grans habilitats amb les noves tecnologies i altres camps, té poques habilitats socials. Són aquells que normalment personifiquen al friqui més friqui: ulleres, granets a la cara, baixets, grassos i que només ixen de casa per a jugar al rol o a una convenció de fans de Star Wars. Per a finalitzar, l’escala que conjuga les noves tecnologies i la sociabilitat tanca amb los dork. El concepte per a res està generalitzat, però és interessant la conceptualització que hi fan a Militant Geek: la principal preocupació d’un geek davant un telèfon és si té bluetooth. Per al nerd, si té jocs. El dork es pregunta a qui hauria de voler cridar per telèfon.

Anuncis

Comentaris»

1. Atka Kevlarsjal - 27 Agost 27UTC 2008

I tu a on entres? Diuen que ara hi ha una categoria que encara no té nom que etiqueten amb html els sentiments associats a les coses que escriuen. I que degollen gorrinos les nits de lluna plena! ;)

2. Marc Pradel Miquel - 27 Agost 27UTC 2008

Iep nosaltres som uns geeks com una catedral, parlant tot el dia de catxarrets i tecnologies… almenys en natx i jo segur. Tu Atka ets directament creative class, t’ho he dit moltes vegades…

3. Atka Kevlarsjal - 28 Agost 28UTC 2008

Vaig trobar pel Google que Nosferatu va dir que la creative class governaríem el món… quan acabéssim de procrastinar ;)


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: