jump to navigation

Una manera diferent de representar la realitat: los gràfics de corrents 20 Agost 20UTC 2008

Posted by xarxes in xarxes.
trackback

Veig a Microsiervos una manera de representar la realitat que no coneixia: gràfics de corrents. Compten amb un potent algoritme darrere. I es mostren amb les pel·lícules més taquilleres d’un període de temps (suposo que la recaptació és a Estats Units). Per a la seua lectura es necessita atendre a 5 factors:

  • L’eix de les abscisses divideix l’any des de la primera setmana (esquerra) a la darrera (dreta)
  • Cada columna agrupa les 25 pel·lícules més taquilleres de la setmana
  • La posició superior de cada columna és ocupada per la pel·lícula que ha recaptat més diners durant la setmana
  • El gruix de la corrent indica la recaptació
  • El color indica la setmana en què s’han estrenat

El gràfic de damunt és el de les pel·lícules de 2007 (cliqueu per a veure’l en gran i interactiu). A primera vista es veu que els mesos que més han recaptat són maig (blaus i violetes) i desembre (rojos), i més repartit entre juliol i principis d’agost (taronges). Perquè evidentment les estrenes es fan coincidir amb los periodes vacacionals: setmana santa, estiu i nadal. Maig es troba amb tres estrenes consecutives: Sipeder-Man 3, Shrek 3 i Pirates del Carib. Juliol i agost es troben amb Ratatouille, Transformers, Harry Potter, Els Simpon, L’ultimàtum de Bourne i Rush Hour. I desembre amb I am legend i National Treasure. Els propis autors dels gràfics comenten “Night at the Museum va de gener a maig, i no és sorpresa queTransformers és grandiosa. Però va ser popular Wild Hogs ? Guau!”

El que portem d’any 2008 apareix en el gràfic de davall. Des de maig (colors blaus) hem entrat en una sèrie d’estrenes que fins juliol (taronges) no ha deixat d’incrementar la recaptació: Iron Man, Les cròniques de Narnia, Indiana Jones, Sex and the City, Kung Fu Panda, The Incredible Hulk, Wall-E, Hancock i l’increible recaptacio de The Dark Knight fa un mes (en taronja).

Entre les coses que canviaria hi ha l’ús del color. Trobo poc informatiu utilitzar el color segons la setmana en què s’ha estrenat la pel·lícula. Suposo que donaria més informació si s’utilitzara el color per a indicar la mitjana de recaptació segons les setmanes que ha estat en cartellera, la recaptació total, el màxim de recaptació en una setmana o la recaptació durant la primera o segona setmana.

Crec que en sociolingüística l’ús d’estos gràfics pot ser interessant en dos vessants: mesura d’audiències, ja siguen programes o cadenes, i evolució de grups lingüístics segons l’edat. Per exemple, en una mostra àmplia com la de les Enquestes d’usos lingüístics, es pot agarrar en cohorts de 10 anys (eix de les abscisses) i crear un corrent segons la llengua parlada en los pares: 1) català en los dos, 2) una llengua en cadascun, 3) les dues llengües en un o en los dos pares, 4) castellà en los dos  i 5) altres llengües i combinacions. I es pinten  de colors blavosos les corrents més properes al català i de colors rojos les més llunyanes. Tindríem un gràfic de línies – àrees com els que fa l’Excel, però en l’afegit que la posició superior sempre seria ocupada pel grup més nombrós en cada cohort. I si voleu tindre una visió encara més a fons, podeu provar de dividir el gràfic per cohorts i la llengua parlada amb pares i amb fills (qui parla català als pares i als fills, qui parla català als pares i castellà als fills…).

Siga com siga, si teniu interès en este tipus de gràfics i/o en l’actualitat dels cinemes, podeu subscriure-tos al seu rss.

Anuncis

Comentaris»

No comments yet — be the first.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: