jump to navigation

Lo mapa genètic d’Europa 18 Agost 18UTC 2008

Posted by xarxes in xarxes.
trackback

Havia llegit fa pocs dies que els bascos són lleugerament diferents (genèticament) de la resta de pobles europeus. I per la seua banda, els europeus són molt homogenis. Només s’hi diferencien bastant més de l’habitual els gitanos, finesos, islandesos, sards i sami. Ho explicaven estudiosos de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), que treballen al projecte Genographic (National Geographic).

I a Strange Maps parlen de l’article del New York Times que avança resultats del què publiquen els de l’Erasmus University Medical Center de Roterdam. Sobretot tenim una imatge bastant potent, que dibuixa sobre dos eixos factorials la composició genètica d’europa, segons el “poble” que origina els gens.

L’eix horitzontal simplifica les diferències genètiques est-oest i l’eix vertical simplifica les diferències nord-sud. Expliquen que els finesos i italians són els europeus més atípics. I que les diferències nord-sud són majors, possiblement perquè la direcció de les col·lonitzacions – migracions europees. La isolació finesa pot ser explicada per la reduida població (i suposo que baixes migracions) i la italiàna pot ser per l’efectes poblacionals dels alps, però no és clar. Els iugoslaus queden fortament mesclats amb altres pobles (grecs, romanesos, hongaresos, xecs o italians). Los alemanys queden diferenciats entre els del nord (molt pareguts als danesos, holandesos o suecs) i els del sud (austriacs, suïssos o francesos).

A l’Holocé Estant expliquen que els catalans (al mapa ES2) se superposen entre els espanyols (ES1) i els francesos (FR). I en menor mesura, amb los portuguesos, italians i suïssos.

A primera vista, els resultats d’un estudi i l’altre no indiquen similituds clares. Caldria saber més sobre genètica i sobre com s’han fet los estudis. Però és apassionant lo lligam entre genètica, migracions…. i llengües ;-)

Anuncis

Comentaris»

1. Atka Kevlarsjal - 18 Agost 18UTC 2008

Ei! A mi també m’ha molat molt el mapa! Te’n recordes aquell llibre que em vaig comprar del Cavalli-Sforza? Doncs tracta justament d’això. I és molt molt interessant. Per més que sigui un tema que no em concerneixi (encara em dura la sensació del post anterior…)

2. Més de mapes genètics europeus « Xarxes socials i llengües - 19 Novembre 19UTC 2008

[…] Havíem parlat d’altres mapes pareguts. […]


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: