jump to navigation

L’edició en català de la Wikipedia puja a la posició 15 7 Agost 07UTC 2008

Posted by xarxes in xarxes.
trackback

Marc Belzunces comenta a l’Holocé Estant que l’edició catalana de la Wikipedia ha escalat una posició i se situa en la 15a posició. S’han assolit els 124.192 articles. Darrere del català es manté l’ucraïnès, amb molta força i a poca distància (123.423 articles per a una llengua amb estat), i la llengua artificial Volapük. I al davant, però a distància, hi ha el finès (173.438 articles).

Entre el català i el finès o el noruec, per exemple, hi ha grans diferències. No pels 50.000 articles que els separen. Si no per l’estrès dels wikipedistes. Amb una quantitat similar d’articles, els finesos i els noruecs fàcilment multipliquen per 5 o per 6 el nombre d’usuaris que editen a la wikipedia. Això fa que l’edició catalana tingue molta dependència de l’alta activitat dels “pocs” (16.577) que l’editen. El mateix li passa, també, a l’ucraïnès: molts articles per a pocs editors. En contraposició, hi ha un model oposat al de les wikipedies estressades: les edicions calmades. Xina podria ser-ne la capdavantera: força articles (12a posició amb 201.218 articles), però amb moltíssims editors (482.076). També comparteix l’estil l’edició turca, en 19ª posició.

Viquipèdia en 15a posició
(pàgina d’estadístiques actualitzades)
No en tinc ni idea de com evolucionen els diferents models d’edició. Suposo que el model més estable és el nòrdic: molts articles amb molts editors. Assegura anys d’estabilitat. Però en la lluita entre les wikipedies estressades i les wikipedies calmades no em queda clar quines triomfen o triomfaran. Suposo que a les wikipedies calmades els ajudarà força la reparació de la fractura digital. Això els farà pujar escalons. I a les wikipedies estressades no els queda més remei que mantenir l’estrès i augmentar el nombre d’editors. Si entre Lullaby in black & white i Amb certa calma algun dia ens sobra el temps, esperem aprofundir en les diferències entre edicions de la wikipedia.
Anuncis

Comentaris»

1. Atka Kevlarsjal - 7 Agost 07UTC 2008

Ara anava jo a dir que tenim una cosa pendent… em tocava a mi enviar-ho, oi? En tot cas… interessant, el tema. I de rabiosa actualitat ;) és lo que té ser mediàtic, que teniu un setè sentit!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: