jump to navigation

Nova filtració de la Llei de llengües 22 Juliol 22UTC 2008

Posted by xarxes in xarxes.
trackback

L’Heraldo anuncia avui per on anirà l’avantprojecte de Llei de llengües a Aragó. Cap novetat. Lo text es troba en la linia que el PSOE marca des de fa temps: no hi ha valentia per assegurar la pervivència de les llengües. Intentant contentar a sectors que mai es podran reconciliar i sense assegurar que la població sap utilitzar català o aragonès. El moviment es fa en la màxima ambigüitat. Intenta apaciguar qualsevol soroll al voltant del debat de llengües. Si hi ha soroll, perd força la majoria silenciosa. I és impossible mantenir sense soroll el debat, perquè el PAR, soci de govern, fa molt soroll amb les pitjors companyies que podia triar.

El punt clau de la política lingüística del català i l’aragonès és l’ensenyament. Ho defenso arreu. Si el català no entra a l’escola com a llengua vehicular, ens espera un procés de substitució lingüística entre la població que ara té menys de 20 anys de la Ribagorça, Llitera i fins i tot Baix Cinca. I la Llei de llengües diu molt poc sobre este tema. Alguna porta s’obre, però és excessivament laxa. El govern no assegurarà l’alfabetització en català i aragonès de tots els escolars: serà opcional. La classe que alfabetitza en la llengua pròpia serà tan opcional com les classes de religió catòlica. Però segons es diu es mantindrà el dret a l’ensenyament en català o en aragonès. Això serà positiu a Fraga, on podrien consolidar-se els projectes bilingües que ja funcionen i amb tant bons efectes. Però amb molta voluntat política per fer-ho. No només legislant-hi. I a la Llitera i la Ribagorça, on la llengua viu en situació més precària entre la població jove, la política real farà que desaparega el dret a aprendre en la llengua . Perquè a una vila no es faran dos línies escolars quan estan a punt de tancar-se algunes escoles. Una política d’ambigüitat seguirà sent letal.

La principal novetat d’este anunci és que no es dona cabuda a cap posició acientífica: les llengües son català, aragonès i castellà. Cap altre invent lingüístic com proposa el PAR. Peró se’ls fa una concessió : la delimitació de municipis catalanoparlants no ve per Llei (com es feia i de manera molt ben feta a l’anterior proposta, de 2001) si no que serà posterior. Per tant, la negociació de si a Fraga o a Vall-de-roures es parla el català o el castellà (o l’aragonès) entra dins de les possibilitats. A més, també es marquen les zones de recepció, com pot ser Montsó, Alcanyís, Casp o Saragossa, amb força parlants immigrats, els quals podrien gaudir d’alguns drets i reconeixement.

L’aragonès i el català no seran llengües oficials. Però ni ho pot fer una Llei ni és un tema cabdal. Tocava fer-ho als debats de l’Estatut. I només CHA va defensar fins el darrer moment eixa posició. Ni PSOE, ni PAR, ni PP, ni IU. I a Madrid, tampoc CiU, ni ERC, ni ICV. Però les relacions ciutadà-administració no poden canviar la situació del català ni de l’aragonès. No han fet fins ara, i no ho faran.

Novament apareix el Consell Superior de les Llengües d’Aragó (amb nomenaments de 15 membres per part del Govern, el Parlament i la Universitat de Saragossa), que a més proposar línies d’actuació, també podria elaborar las reglas de normalización del aragonés y el catalán. En el cas del català, que compta amb l’IEC com entitat normativa de referència per al Govern Aragonès, això pot ser molt perillós i obrir les portes a vies poc clares.

En definitiva: la llei necessita centrar els debats menys en l’oficialitat i més en alfabetitzar tota la població de la Franja en català i de l’Alt Aragó en aragonès. Si no, la política lingüística no resoldrà l’incipient substitució de la Franja i les fases tan avançades en que es troba l’aragonès.

Anuncis

Comentaris»

No comments yet — be the first.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: