jump to navigation

Programar una película en català i anglès a Catalunya és de pobres 8 Abril 08UTC 2008

Posted by xarxes in xarxes.
trackback

Via la categoria “lenguas” del Menéame arribo a la notícia que la nova película de Woody Allen rodada a Barcelona se programarà en català i versió original. Havia sentit la notícia a la ràdio. I clar, la notícia és d’impacte, vista la pobresa de pel·lícules que es passen en català. Però fixeu-tos que El Periódico ahir deia al titular

“La pel·lícula de Woody Allen rodada a Barcelona només es projectarà a Catalunya en català i en anglès”

Eixe “només” és un exemple de manual de nacionalisme banal. Se suposa que fer una película en català, que entén el 95% de la població, i en versió original, és poc. Se suposa que allò que espera el redactor és que, “evidentment”, també es face en castellà. Avui la notícia ja té un titular més normalitzat:

“Catalunya veurà la pel.lícula d’Allen en català i anglès”

Però no només de titulars viu un diari, i si el primer dia es deia al cos de la notícia que “La nova pel·lícula de Woody Allen (…) només es projectarà a Catalunya en català o en versió original subtitulada.

El segon dia xuplen de la mateixa banalització de l’evidència suprema que a Catalunya les pel·lícules són en castellà i a més, deixen entreveure el risc econòmic d’una decisió contracorrent: “a Catalunya no es projectarà en castellà, únicament doblada al català i en versió original subtitulada (…) “no crec que es perdi públic per estrenar-la en català“, va insistir Roures. Warner, la distribuïdora de la pel.lícula, no va voler fer ahir cap comentari sobre el projecte de no programar la versió doblada al castellà en sales catalanes. El cert és que encara no s’han assegut a parlar de la distribució.” En fi!

Imatge de El Periódico.

Comentaris»

1. latafanera.cat - 8 Abril 08UTC 2008

Nacionalisme banal als titulars sobre la película de Woody Allen…

El Periódico banalitza el nacionalisme d’arrel hispana amb els titulars sobre la película de Woody Allen a Barcelona: "La pel·lícula de Woody Allen rodada a Barcelona NOMÉS es projectarà a Catalunya en català i en anglès"…

2. meneame.net - 8 Abril 08UTC 2008

Nacionalismo banal en los titulares sobre la película de Woody Allen…

En una noticia reportada ayer sobre el titular que hacía El Periódico de Catalunya de la película de Woody Allen en Barcelona, se visualiza un nacionalismo lingüístico banal. Compáralo con la misma noticia en el mismo periódico un día después….

3. duhu - 8 Abril 08UTC 2008

Me parece bien la defensa de la lengua y culturas catalanas, lo que no me parece tan bien es impedir que la gente que no las conoce pueda disfrutar de derechos fundamentales como la educación o la cultura.

http://www.juzamdjinn.blogspot.com

4. Joanet - 8 Abril 08UTC 2008

#3 Podries llegir millor: “una película en català, que entén el 95% de la població”. Qui no entén el català a Catalunya, bàsicament, ni li interessa aprendre la llengua del seu país ni li interessa una película de Woody Allen.És a dir, té el mateix públic potencial.

5. Atka Kevlarsjal - 8 Abril 08UTC 2008

A mi el què m’agradaria saber és d’on ha sortit la idea. O de qui. I perquè. Diguem recelosa, però no hi estem acostumats, a que ens tractin amnb tant de respecte.

Per altra banda, el primer titular que comentés és ambigu sintàcticament: “La pel·lícula de Woody Allen rodada a Barcelona només es projectarà a Catalunya en català i en anglès”. El “només” es pot interpretar com que no ho farà a la resta de territoris catalanoparlants, per exemple. Seria la interpretació optimista :D

6. gloria - 8 Abril 08UTC 2008

M’ha agradat molt el teu post la veritat és que quan vaig llegir la noticia al Meneame vaig pensar que era un titular que simplement buscava la provocació. La notícia és que en moltes ciutats no es podrà veure només en castellà… vull dir allò sí que hauria de ser significatiu i no destacar el només en català de Catalunya (que és totalment lògic)

7. gloria - 8 Abril 08UTC 2008

Ara, els temes nacionalisme, llengua,trobo que són difícils de tractar al Meneame (sóc usuària habitual) de seguida generen polèmica sense entrar als continguts reals de la notícia. Sobretot si no es respecta l’etiquetatge del títol amb (cat) o una altra quan la notícia no està en castellà. Et cauen negatius segur!

8. Marc B. - 8 Abril 08UTC 2008

Cal dir que El Punt fa un titular gairebé pastat:

El nou film d’Allen s’estrenarà a Catalunya només en català i en anglès
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2808834

9. Arqueòleg Glamurós - 8 Abril 08UTC 2008

Uff, doncs la COPE i Libertad Digital ja s’estan estirant dels cabells acusant-nos, com no, de dictadura linguística, faltaria més!

10. Jon Kepa - 9 Abril 09UTC 2008

Perdona’m Joanet però cree que t’expresses malament.

El fet d’estar vivint a Catalunya no significa que aquest siga el teu país, igual ets de Kazajstan i el fet de no interessar-te Woody Allen tampoc té gens que veure amb saber o no saber català.

Jo parle català sense ser català i no m’agrada Woody Allen.
C’est la vie mon ami.

11. Marc - 9 Abril 09UTC 2008

Aquest post és dels de més activitat avui! Es nota que el tema de la llengua mobilitza… escolteu i els subtítols en quin idioma seran? Quan acabi una polèmica poden començar-ne una altra: “els subtítols de la pel·lícula de Woody Allen seran també només en català” titular del Periódico que ja m’imagino. Això del nacionalisme banal està molt bé, però passa amb moltes coses… em fa pensar en la idea d’habitus de Bordieu, allò de que en l’educació se’ns estructura el cap pe pensar d’una manera determinada i després ja ho donem per suposat… Per cert
L’anàlisi de titulars m’ha recordat a allò que feia el Juanjo de la Iglesia al mític Caiga quien Caiga que es deia “clases de ética periodística”.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: