La xarxa social de Doraemon (i com dibuixar una xarxa des de zero) 18 Març 18+01:00 2008
Posted by xarxes in xarxes.Tags: axs, doraemon, nobita, redes, sna, socialnetworks, ucinet, xarxes, xarxes socials
trackback
A partir de l’apunt de fa uns dies amb la xarxa social de Jesús segons el Nou Evangeli, al bloc de la Moonydoodle s’ha treballat una matriu de les relacions a la sèrie de dibuixos animats Doraemon.
No vaig seguidor de la sèrie, i segurament que gent com mangacat mos ajudaran a interpretar la xarxa. Però m’interessa sobretot ordenar les mininstruccions que vaig posar als comentaris de l’altre bloc, per si algú vol representar xarxes socials. Aquí hi ha només la manera de fer la matriu, però no com aplicar-la al programa que les dibuixa, l’Ucinet.
-
Primer avís: si la xarxa té moltes persones (a partir de 10) és una faenada! Entre 10 persones hi ha 90 possibles relacions.
-
Segon: construix una matriu (amb fulla de càlcul de l’open office o excel o google spreadsheet) a on hi ha el nom de tots els personatges a les files i també el nom de tots els personatges ordenats de la mateixa manera a les columnes (aquí ho fem només amb 6 personatges:
-
Nobita Doraemon Shizuka Gegant Suneo Dorami Nobit Doraemon Shizuka Gegant Suneo Dorami La matriu es pot completar tal com anem treballant la recerca. És a dir, no tens per què posar tots els noms de personatges de bon principi. Si t’apareix després una Tamako Nobi (mare) l’insereixes a la matriu, tant a les files com a les columnes, i segeuixes treballant posant totes les relacions d’esta nova persona.
-
Tercer: tries un tipus de relació amb la que treballaràs en aquella matriu (només una relació, i que siga clara). Per exemple, pots triar entre diferents tipus de relacions entre les persones:
– Parlen entre ells
– Es coneixen
– Són amics
– Són família
– Comparteixen alguna cosa
– S’han saludat alguna vegada
– Han estat a la mateixa escola
Pots tenir diverses matrius de la mateixa xarxa de persones, segons el tipus de relació que estudies. Pots fer una xarxa dels que són amics i una altra dels que s’han saludat alguna vegada. I pots marcar la relació amb un sí (1) o un no (0), o amb més valors, com per exemple vegades que parlen (1, 2, 3, 4…). Esta segona opció habitualment després es converteix en un valor dicotòmic, fent que els valors superiors a un límit són “sí” i els valors inferiors, un “no”. Però també es pot visualitzar una línia més o menys gruixuda segons el numero que té la relació. En el nostre cas marquem la relació de personatges que es parlen. -
Quart: marques la relació de manera que el nom de les files és qui fa l’acció i el de les columnes és qui la rep. És a dir, si Nobita parla (fa) amb Doraemon (rep), i ho marquem a amb un 1, a la matriu apareixerà així:
-
Nobita Doraemon Shizuka Gegant Suneo Dorami Nobit 1
Doraemon Shizuka Gegant Suneo Dorami Si la Doraemon parla amb Nobita, també, ho marquem al seu “invers”:
-
Nobita Doraemon Shizuka Gegant Suneo Dorami Nobit 1 Doraemon 1 Shizuka Gegant Suneo Dorami -
Per defecte, la diagonal de la matriu (relació de Nobita amb Nobita, Doraemon amb Doraemon…) són no relacions, i per tant, com si fora quan no hi ha relació entre dos persones, ho marquem per defecte amb un zero.
-
Nobita Doraemon Shizuka Gegant Suneo Dorami Nobit 0 1 Doraemon 1 0 Shizuka 0 Gegant 0 Suneo 0 Dorami 0 - Acabem la matriu de relacions i ja tenim la base per a representar-la:
-
Nobita Doraemon Shizuka Gegant Suneo Dorami Nobita 0 1 1 1 1 1 Doraemon 1 0 1 1 1 1 Shizuka 1 1 0 1 1 0 Gegant 1 1 1 0 1 0 Suneo 1 1 1 1 0 0 Dorami 1 1 0 0 0 0
Si voleu accedir a la matriu amb la que hem treballat, la teniu aquí.
Només queda passar-la per Ucinet. Podeu seguir amb, per exemple, este manual. Sort!
Deixa un comentari Cancel·la la resposta
Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.
Comentaris»
No comments yet — be the first.