jump to navigation

Sabíeu que la tercera Wikipedia en obrir-se va ser la de llengua catalana? 17 Març 17UTC 2008

Posted by xarxes in sociolingüística.
Tags: , , , , , ,
trackback

Tot bé a compte de què ahir va fer 7 anys que es va obrir la Wikipedia en català! I a la vegada, ahir, i sense ser-ne conscients (i en diumenge i també dissabte fins a altes hores!), vam estar tancant una proposta de comunicació de la Moonydoodle sobre les llengües a la Wikipedia. I redactant i buscant informació em vaig quedar molt sorprés que el català va ser la tercera llengua de la Wikipedia: primer l’anglès, i als pocs mesos s’obria al multilingüisme amb l’alemany i el català. Així que ahir vaig llegir la data de creació de la Viquipèdia en català, però no vaig caure que era l’aniversari. Avui veig a L’home dibuixat  que celebrem el setè aniversari. I aportava informació més interessant: les persones clau d’aquella edició catalana primerenca  i la primera portada.
Però continuem en lo nostre projecte, per a estudiar els factors que situen una llengua amb més o menys articles a la Wikipedia. Tot neix d’un apunt de la Moonydoodle al seu bloc, lamentant-se que de vegades es queda badant davant l’ordinador, però no bada, és que pensa. I reflexionava de quins factors fan que una llengua tinga més o menys articles a la Wikipedia. Per exemple, l’edició en català se situa en les primeres posicions d’entre les 250 i més llengües que compten amb Wikipedia. Un estat de normalitat excepcional en comparació amb la situació de la llengua en altres àmbits. Al moment de llegir lo seu apunt, vaig començar a veure en somnis la matriu de dades posada al SPSS amb el nombre d’articles de la Wikipedia, editors, nombre de parlants, ordinadors per cada 1000 habitants i tantes altres dades. Anàlisi factorial, anàlisi de conglomerats… I em vaig oferir a fer de màquina per al projecte, si ella coordinava el treball i feia la part interpretativa. Hem començat a treballar i també hem acabat formant equip amb aquell que pensa que la vida s’ha de prendre Amb certa calma, que incorporarà tota la part teòrica que ens faltava. Si hi sumem que el projecte ha nascut entre el Matarranya, la vila de Gràcia i Amsterdam, mitjançant gTalk i Google Docs, la blocòsfera, la web 2.0 i la vida mòbil en general m’està deixant una mica fora de lloc.
Les anàlisi preliminars que haig fet fins ara, amb les edicions de la Wikipedia amb més de 100.000 articles, ja apunten coses molt interessants. El principal factor de diferenciació entre edicions és la quantitat d’articles, i no només això, si no també de persones que l’editen. Algunes compten amb moltíssims articles editats per poques persones. El segon, seria el nombre d’articles de la Wikipedia per cada parlant d’esta llengua. Algunes grans llengües amb pocs articles tenen ratis extremadament reduïts, com és el cas del xinès. I en tercer lloc quedaria el factor que es mostra més interessant: l’estrès de cada edició de la Wikipedia. Algunes Wikipedies compten amb un rati molt alt d’usuaris per parlant, possiblement per trobar-se en un estat avançat de difusió de les noves tecnologies i la seua integració dins la cultura popular. Però altres compten amb pocs usuaris que editen molts articles. I aquí hi ha segurament l’èxit del català. Si el comparem amb altres llengües de demografia mitjana, veiem que el noruec i el finlandès compten amb més de 14 editors de la Wikipedia per cada 1000 parlants. El català només té 2 editors per cada 1000 parlants. Però aquests darrers editen 9 articles per cap, i els nòrdics només arriben a 2. En parlarem amb més profunditat més endavant. De moment, anys i anys, per molts anys!

Anuncis

Comentaris»

1. moonydoodle - 18 Març 18UTC 2008

Caram, que bé que pinta tot plegat ;)

2. L’edició en català de la Wikipedia puja a la posició 15 « Xarxes socials i llengües - 7 Agost 07UTC 2008

[…] Entre el català i el finès o el noruec, per exemple, hi ha grans diferències. No pels 50.000 articles que els separen. Si no per l’estrès dels wikipedistes. Amb una quantitat similar d’articles, els finesos i els noruecs fàcilment multipliquen per 5 o per 6 el nombre d’usuaris que editen a la wikipedia. Això fa que l’edició catalana tingue molta dependència de l’alta activitat dels “pocs” (16.577) que l’editen. El mateix li passa, també, a l’ucraïnès: molts articles per a pocs editors. En contraposició, hi ha un model oposat al de les wikipedies estressades: les edicions calmades. Xina podria ser-ne la capdavantera: força articles (12a posició amb 201.218 articles), però amb moltíssims editors (482.076). També comparteix l’estil l’edició turca, en 19ª posició. (pàgina d’estadístiques actualitzades) No en tinc ni idea de com evolucionen els diferents models d’edició. Suposo que el model més estable és el nòrdic: molts articles amb molts editors. Assegura anys d’estabilitat. Però en la lluita entre les wikipedies estressades i les wikipedies calmades no em queda clar quines triomfen o triomfaran. Suposo que a les wikipedies calmades els ajudarà força la reparació de la fractura digital. Això els farà pujar escalons. I a les wikipedies estressades no els queda més remei que mantenir l’estrès i augmentar el nombre d’editors. Si entre Lullaby in black & white i Amb certa calma algun dia ens sobra el temps, esperem aprofundir en les diferències entre edicions de la wikipedia. […]


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: