jump to navigation

La Franja, el territori que registra un major ús de la llengua catalana al carrer 27 Octubre 27UTC 2007

Posted by xarxes in Franja, sociolingüística.
trackback

Fa 4 dies es va presentar la publicació sobre les Enquestes d’Usos Lingüístics a tots los territoris de llengua catalana. L’acte ha tingut bastant ressò, sobretot als mitjans catalans i balears. Però a mi, especialment m’ha agradat el que ha dit La Mañana (i també El Periódico de Catalunya): La Franja, el territorio que registra un mayor uso de la lengua catalana en la calle. L’efecte que té la premsa lleidatana sobre les viles del mig de la Franja és molt bona. Des de l’activisme fa temps que prestigiem esta idea, i este orgull frangenc, que som los que més parlem català. Ara s’ha difòs pel territori, al Baix Cinca i la Llitera. Aprofitem la idea perquè els pronòstics no pareixen assegurar este number one per molt temps. Si la llengua només se conserve entre els fills de parlants de català, entre les noves generacions creixen los fills de famílies castellanoparlants, la immigració extracomunitària creix, i la poca atracció que té el català se sustente en la pressió demogràfica de la massa de catalanoparlants, que aviat ja no seran majoria a gran part de la Franja… els pronòstics són poc positius pel que fa a mantindre-mos en la primera posició.

Deixo enganxats alguns enllaços de premsa:

24/10/2007 - 
La Franja, el territorio que registra un mayor uso de la lengua catalana en la calle
La Mañan
24/10/2007 - 
La Franja aragonesa supera Catalunya en l'ús del català
El Periódico de Catalunya 
24/10/2007 - 
El català es parla més a la caixa que a casa i amb els amics
Anuncis

Comentaris»

1. Marc - 29 Octubre 29UTC 2007

Carai, veig que en temes lingüístics també hi ha rànkings… bromes a part, em va semblar molt rellevant la notícia, fins i tot em van comentar que havia sortit al telenotícies de tv3. Lluny d’estar orgullosos com sembla que estan a Catalunya que a la Franja es parli tant el català, ens hauriem de preguntar perquè allà on ni tan sols està reconegut com a llengua oficial, el català s’utilitza més al carrer que on està defensat per polítiques lingüístiques potents. Potser les ganes i la percepció social del català són més importants que d’altres coses… Que algú m’ho expliqui!

2. xarxes - 29 Octubre 29UTC 2007

La base per a entendre-ho és segmentar el territori i fer anàlisi multivariant ;-)
Si segmentes el territori veus com, comparativament, les àrees rurals catalanes (i valencianes, potser) tocant a la Franja estan MOLT millor que la Franja. I la Franja és, sobretot, àrees rurals. La vila més gran és Fraga, amb poc més de 10.000 habitants. I Catalunya, essencialment és urbe. La major part de la població viu en ciutats mitjanes i grans. I el món rural tire a ser una “excepció”. Evidentment, en la millor situació del català a les àrees rurals hi té a veure, sobretot, els baixos nivells d’immigració (castellanoparlant) dels anys 60.
I a més d’això, també cal comptar que un dels millors indicadors de l’ús del català seguix sent la llengua familiar: si has parlat català a casa, possiblement el parlaràs arreu. Esta correlació tant forta només comença a desdibuixar-se a… Andorra. Allà, hi ha un 70% de població no nascuda dins de l’estat (gran part dels de fora, són catalans, però ;-). Però allà gran quantitat de castellanoparlants adopten lo català com a llengua d’ús “habitual”. El que el titular de la Mañana amaga és l’enorme fragilitat del català a la Franja. Ara, avui dia, té uns bons percentatges. Però en quan hi posem una mica d’immigració – industrialització – fronteres diluides eixe gegant frangenc mostrarà els peus de fang, i possiblement començarà una llarga agonia com la de la Catalunya Nord i l’Alguer. De moment, interessa pujar els ànims dels autòctons amb notícies d’impacte mediàtic: parleu català, i a més, sou els que més el parleu. Però a qui interessa fer veure que la Franja és un gegant d-e p-e-u-s d-e f-a-n-g és a les autoritats (aragoneses, és clar).


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: