jump to navigation

El sistema d’avaluació dels avenços científics 20 Agost 20UTC 2007

Posted by xarxes in tesi.
Tags: , ,
trackback

No fa més de dos mesos que em preguntava sobre els congressos científics. És un sistema que em pareix curiós i que necessita d’una important despesa. Trobades d’especialistes (i en alguns casos diria que no tant especialistes) en una matèria, que es reunixen per sales per a escoltar altres persones del ram, i en acabar fan comentaris sobre el que s’ha exposat. En alguns casos comentaris de molt alt nivell, aportant idees al treball. En altres casos crítiques lapidàries que tomben lo treball d’un doctorand. També hi sol haver debats amagats en la major part de casos, perquè dos persones estan portant una conversa que el qui arriba com a nou viatjer en una matèria no entén. No entenen com poden tindre un cristo tant important en uns comentaris tan poc importants. En realitat coneixen la posició de l’altre, l’escola a la que pertany i suposen què és el que els respondrà. Bé, vaig donant forma a les meues idees sobre els congressos i evidentment los veig la utilitat. Però possiblement quan veig les meues factures d’avió, estada i tarifa del congrés seguixco pensant: Òstia quina pasta! Serà cosa del mileurisme. [La Wikipedia en català no tenie l’article de “mileurista” i l’haig creat a partir de la traducció de la castellana]

En tot cas, avui m’ha agradat l’article Replanteando la difusión de la ciencia llegit al repàs matinal de blocs i fonts d’informació. És d’Enrique Dans, un blocaire que seguixco amb assiduïtat i que m’agrade molt com escriu, com treballe, la temàtica que tracte (encara que a vegades és excessivament tècnic en temes de programació), i habitualment, m’agrade com opine. I a més, està entre els més visitats de l’estat. L’article parle de la lentitud de la ciènciaen el procés d’avaluació dels treballs (i jo també parlaria dels costos) . Habitualment es treballa, els avenços es porten a avaluar a un congrés i finalment s’intenta publicar a una revista de suficient prestigi científic per a fer-ho constar al currículum. La burocràcia de tot el procediment fa perdre moltes hores de recerca. I el procediment és lent fins el punt que moltes vegades les “novetats” ja són velles quan s’han publicat o acaben per difondre’s per altres mitjans diferents de les revistes especialitzades.

A l’article es parla de SciVee, una projecte de la National Science Foundation, la Public Library of Science i el San Diego Supercomputing Center per a facilitar el procediment d’avaluació científica prenent com a base la web 2.0. La idea és molt interessant: penjes lo teu article, l’acompanyes d’una gravació resumint-lo o exposant-lo com si fore a un congrés, i la comunitat científica hi diu la seua. Si el procediment pren força i reconeixement com a alternativa a les revistes científiques, la cosa pot ser molt interessant.

La idea la vaig començar a treballar fa un temps parlant en un expert en xarxes socials de Sevilla. Li vaig dir que l’havia llegit pels articles que tenie penjats a la revista Redes i a altres llocs d’Internet. I es va mig sorprendre, dient “después dicen que lo que vale son los artículos de revista científica y las bibliotecas, y la gente te conoce por lo que tú mismo pones en Internet”. Abans de tindre una idea tant clara, havia llegit propostes més radicals, com congressos en línia i gent que diu que mai més tornaria a un Congrés, perquè la majoria de les vegades són aborridíssims i no hi ha novetats. En realitat, molta gent no aniria a un congrés si no presentara res ell mateix. D’aquí que habitualment els congressos estiguen plens de doctorands i,sobretot, postdoctorands buscant més anotacions per al currículum.

També penso que, evidentment, serà difícil trobar alternatives als actes paral·lels de congressos, com la festa de benvinguda, los dinars i els cafès, que són la font de les xarxes socials, de les confiances i dels futurs grups de treball… Molt me temo que això no tindrà cap altre àmbit a on desenvolupar-se si no és en un congrés físic.

Anuncis

Comentaris»

1. Joan - 22 Agost 22UTC 2007

Interessant, tot i aixi no crec que sigui quelcom que a curt plaç triomfi. Com a exemple semblant tenim la lenta implantacio que estan tenint els open acces journals. Al investigador se li planteja el dilema d’anar a un journal tradicional on s’han de cedir tots els drets sobre el que publiques, o en un open acces has de pagar xifres de diners molt elevades (a no ser que la institucio on treballis faci aportacions a aquestes revistes, cosa poc habitual a aquest pais).
Despres hem de tenir en compte la força que exerceixen les editorials tradicionals, que no deixaran anar el pastis tan facilment. Es com el software open source i el software privatiu (pensem en el poder de Microsoft).
Despres tenim el tema de l’impact factor. Moltes revistes open acces ni en tenen (almenys al meu ambit), ja no diem aixo del SciVee. I ja sabem que sense impact factor no hi ha bon curriculum, i sense bon curriculum ni impact factor… no hi han diners per investigar mes.
Finalment, pel que he pogut veure el SciVi nomes es un recurs mes per donar a coneixer la recerca que faci cada un, i per poder introduir un video s’ha d’haver publicat al journal de PLOS.
Temps al temps i a veure per on surt aixo.

2. Marc - 31 Agost 31UTC 2007

Un apunt més sobre els congressos… són cars i els mileuristes que ens els autofinancem som els més interessats en que tinguin “contingut”. Al final, però, entre comunicacions per fer curriculum i ponències avorrides els congressos perden molt interès. Jo he anat a tots els congressos sense presentar res, fins ara, però ja he deixat de veure-li utilitat… clar que eren congressos espanyols.
Això de les webs 2.0 per als congressos científics sona interessant però no crec que una comunitat tan conservadora accepti el canvi així com així. A més, està això de l’impact factor… ostres ho trobo tot molt interessant. En una altra vida (o en un altre projecte), vull dedicar-me a estudiar xarxes socials.
Per cert, aquest bloc cada dia és més interessant…

3. Marc - 31 Agost 31UTC 2007

Un apunt més sobre els congressos… són cars i els mileuristes que ens els autofinancem som els més interessats en que tinguin “contingut”. Al final, però, entre comunicacions per fer curriculum i ponències avorrides els congressos perden molt interès. Jo he anat a tots els congressos sense presentar res, fins ara, però ja he deixat de veure-li utilitat… clar que eren congressos espanyols.
Això de les webs 2.0 per als congressos científics sona interessant però no crec que una comunitat tan conservadora accepti el canvi així com així. A més, està això de l’impact factor… ostres ho trobo tot molt interessant. En una altra vida (o en un altre projecte), vull dedicar-me a estudiar xarxes socials.
Per cert, aquest bloc cada dia és més interessant…

4. Julio Embid - 4 Setembre 04UTC 2007

Los congresos son excusas para que las instituticiones públicas (universidades, consejerías, diputaciones o ministerios) justifiquen parte de su presupuesto que sino pasa a la caja B.

¿Cómo es posible sino que para los congresos ave parriba y ave pabajo o puente aéreo o lo que haga falta? noproblem amigo noproblem, pide factura hasta del helado del kiosko.

Al compañero Marc, arriba escribiendo, la filosofía de los congresos está por encima de que sean españoles, catalanes, hispanocatalanes, catalibéricos o turcokazajos. Para los participantes es una excusa como cualquier otra para salir tres días de tu ciudad, comerte unas buenas chapas y por la noche intentar terminar durmiendo acompañado independientemente si son de filosofía, aeronáutica o química inorgánica

5. Buscant lloc per a penjar articles acadèmics « Xarxes socials i llengües - 16 Abril 16UTC 2008

[…] SciVee: està molt més encarat a penajr-hi presentacions en vídeo que a posar-hi articles. En vaig parlar. […]


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: