jump to navigation

Busco humans a l’enquesta 5 Juny 05UTC 2007

Posted by xarxes in tesi.
trackback

Estos dies, que ja coincidixen en lo final de curs, los exàmens universitaris, les samarretes de manega curta i les xancles platjeres… i les aules ja fan tufo a vacances, arribo jo en la necessitat de donar forma a les enquestes en lo treball qualitatiu. Per a que les xifres puguen parlar en veu pròpia. Faré grups de discussió de 5 en 5 xiquets, agrupats per la seua proximitat al català, al castellà o a les altres llengües segons los seus usos lingüístics en sos pares.

Constato la dificultat per trobar una connexió d’Iternet als hostals del Baix Cinca i de la Noguera, o una simple línia telefònica per a posar la meua tarifa plana Wanadoo en mobilitat geogràfica (la meua Blackberry de pobre, que em done connexió vaiga a on vaiga). De moment ni al Trébol de Fraga, ni a l’Urgell de Balaguer ni al Rodes de Mequinensa. Però a tots ells m’han mostrat la més bona voluntat per oferir el servei. Al Trébol hi vaig trobar un wifi sense clau que podia connectar només des de la PDA, al Segre estaven en procés de posar en marxa el wifi i m’imagino que la pròxima visita ho tindran resolt i al Rodés m’han oferit una connexió en cable des de la sala d’estar. Si este missatge ix en data de 5 juny, la cosa és que ha funcionat a Mequinensa. D’estos darrers, los Rodés, m’ha agradat que tenen una web en procés de construcció en català.

Mequinensa en si cride l’atenció. Lo poble que es diu aquí. Un poble totalment nou que naix del poble vell, aufegat pel pantà. Tant nou que no hi ha cap carrer en nom de sant. Los carrers s’ordenen per les lletres de l’alfabet: Calle/carrer A, Calle/carrer B… D’Ajuntament tradicionalment d’IU (com Alcanyísara ara ;), fa 4 anys va passar a mans socialistes. I el PP només hi té una presència perifèrica. Les raderes eleccions han renovat lo triomf socialista. Llixgo als bans municipals que el darrer regidor, empatat a 120 vots entre el PP i el PAR, ha anat en mans dels regionalistes, per cara o creu. Només la CHA pareix que va quedar per davall, en los vots dels de la llista i algun familiar (27 vots). Los mateixos bans són tots, sense cap excepció, en castellà. Tant se val si són los de l’Ajuntament, si el tema és cultural, administratiu o sobre les ulleres rai-ban negres i taronges que algú ha perdut. En castellà. Però al costat de la pensió hi ha una ferreteria, retolada en català, que conviu en senyalització municipal en castellà i una mica en català, de l’època de l’actual president de la ICFP o l’Hogar del Jubilat. Possiblement, un poble en molta història. Tot i l’aspecte d’urbanització de costa valenciana a base de fatxada de tubot, segur que s’amague un poble viu i actiu. Algun dia m’hi agradarie aprofundir. Lo dia que tinga vacances (o vacacions;-)

Actualització: per a connectar-me utilitzo la Casa de la Juventut de l’Ajuntament de Fraga. A la biblioteca me l’han recomanat i s’hi pot treballar molt bé.

Anuncis

Comentaris»

No comments yet — be the first.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: